НАЧАЛО
5 януари 2021
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Психологът е човек, който казва това, което е известно на всеки,
но на език, който не разбира никой.
Джозеф Джастроу
10 ОТКРИТИЯ В СЪВРЕМЕННАТА ПСИХОЛОГИЯ


Откритията в психологията, са пробиви, много по-рядко осъществявани, отколкото в другите области — психологическите изследвания изискват време и обработка на огромен масив от данни. Въпреки това, през последните 10 години могат да бъдат посочени най-малко десет удивителни открития:

ЩАСТИЕТО ВСЕ ПАК Е В ПАРИТЕ
Учените Elizabeth Dunn и Michael Norton са публикували резултати от своето епично изследване, което опровергава тезиса - "Щастието не е в парите." Според данните от това изследване, щастие може да се купи, просто трябва да знаеш за какво да харчиш парите си:

 купувайте впечатления, а не вещи: вещите омръзват бързо, а впечатленията предизвикват положителни емоции всеки път, когато си спомните за тях (тоест повишават процента на щастие в живота);

  ограничавайте се в покупките си или плащайте сега, използвайте после – не се лишавайте от времето да предвкусиш удоволствието, радостта, този важет компонент на щастливия живот;

  харчете пари за подаръци на другите – положителните емоции от момента на връчване на подаръка и това да видиш радостта на приемащия подаръка по своя ефект може да се сравни с впечатленията, които ти дават почивката или пътешествията; спомняйки си този момент отново и отново ние всеки път преживяваме положителни емоции (правим себе си по-щастливи). Покупката на вещи за себе си няма такъв ефект;

  купувайте си време – харчете пари за това, което ви позволява да икономисвате време. Защото това време може да се използва за впечатления.

ЗАПОЧВАНЕТО НА РАБОТНИЯ ДЕН ПРЕДИ 10 ЧАСА СУТРИНТА Е СТРЕС ЗА НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ
Откритията в психологията понякога подтвърждават онова, което всички ние и така знаем отдавна. Доктор Paul Kelley (Оксфорд) е публикувал данните от своето изследване през 2014 година - ученият изучава биоритмите на хора от двата пола на възраст от 22 до 55 години.

Според резултатите от това изследване започването на активна дейност преди 10 сутринта абсолютно противоречи на естествения ритъм на човека, той работи неефективно, по-бързо се уморява и като цяло това вреди на световната икономика.

НАЙ-МНОГО СТРЕС ИЗПИТВАМЕ В ПЕРИОДА ОТ 18 ДО 33 ГОДИНИ
До 18 години стресирани заради теб са родителите, а след 33 години идва философското възприемане на действителността.

ОБЩУВАНЕТО СЪС ЩАСТЛИВИ ХОРА ТЕ ПРАВИ ПО-ЩАСТЛИВ
Дори да няма реални причини за това. Това заключение е било направено от обратното: през 2014 година списанието Psychoneuroendocrinology публикува данни от изследване, които подтвърждават, че стресът може да бъде заразен.

Абсолютно спокоен и уравновесен човек, попадайки в среда от стресирани хора, бързо започва да изпитва безпокойство, дори да няма обектини причини за това. Вярно е и обратното - ако стресиран човек смени своя кръг от хора, с които общува и се заобиколи с уравновесени и щастливи хора, то неговото психическо състояние се променя, дори ако източниците на стрес в живота му остават.

ВЪЗМОЖНО Е ДА УБЕДИШ СЕБЕ СИ, ЧЕ СИ СЕ НАСПАЛ
Дори ако реално това не е така. Journal of Experimental Psychology публикува резултати от изследване на така наречения "сън плацебо". Резултатът от експеримента, проведен в университета в Колорадо, показал, че нашият мозък може да смята, че си е отпочинал, дори ако реален епизод на сън липсва.

По този начин документално е подтвърдена ефективността от дълбокото отпускане, практикувано в йогата.


КОГАТО СИ СПОМНЯМЕ НЯКАКВИ СЪБИТИЯ ОТ МИНАЛОТО, В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НИЕ СИ СПОМНЯМЕ ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ, КОГАТО СМЕ МИСЛИЛИ ЗА ТОВА, А НЕ САМОТО РЕАЛНО СЪБИТИЕ
Нашият мозък измъква на повърхността на съзнанието последното обръщане към файла, а не самия файл. Точно затова с времето спомените се изтриват и дори могат да се променят(заменят) в нашето съзнание. Нищо не може да се направи с това, просто трябва да помним, че нашата памет е нещо ненадеждно.

АКО ОБМИСЛЯМЕ/ОБСЪЖДАМЕ НЯКАКВО РЕШЕНИЕ НА ЧУЖД ЕЗИК, ТО ВЗЕТОТО РЕШЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ ПО-РАЦИОНАЛНО
Това е свързано с факта, че мисловният процес на чужд език е по-малко автоматичен и задейства зони от мозъка, отговарящи за логиката и рационалните връзки.

АКО РАЗКАЗВАТЕ ЗА СВОИТЕ ЦЕЛИ, ТО ВЕРОЯТНОСТТА ДА ГИ ПОСТИГНЕТЕ, НАМАЛЯВА.
Това е свързано с факта, че по време на разказа вие изпитвате положителни емоции от впечатлението, което правите на околните и тези емоции вече сами по себе си са достатъчно възнаграждение - мотивацията за реално постигане на целта намалява.

МУЗИКАЛНИЯТ ФОН МОЖЕ ИЗЦЯЛО ДА ПРОМЕНИ НАШЕТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ
Звукът въздейства пряко върху древните сигнални системи на човека, формирайки емоционалния отклик. Именно затова един и същ визуален ред, съпровождан от различна музика, ще се възприема по абсолютно различен начин. По този начин, въздействието на музиката върху състоянието на човека е зафиксирано документално и музиката може официално да се използва за лечение на неврози и други психотични състояния.


ВАШАТА ЛЮБИМА ПЕСЕН ВИ Е ЛЮБИМА СЪВСЕМ НЕ ЗАРАДИ НЕЙНАТА МЕЛОДИЯ
Вие обичате определена песен заради емоциите, които сте изпитвали, когато сте я чули за първи път. Когато изпитваме нещо за първи път (слушаме музика, пробваме нов продукт, гледаме филм, мерим нова дреха) ние преживяваме определена емоция, която се свързва плътно с новия опит. Повторението на този опит ще извиква преживяната емоция отново и отново. Практическият смисъл от това откритие е полезен за майките - създавайки позитивни емоции дори около неприятна рутина, майките могат да научат детето с удоволствие да изпълнява някакви задължения, които често се възприемат негативно. Дори с времето да липсва поощрение за действието, остава приятният емоционален фон.

Източник
      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2021
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.