НАЧАЛО
14 октомври 2021
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Разбира се, че мога да мина и без цветя, но те ми помагат да запазя уважението към мен самия,
понеже доказват, че не съм с вързани ръце и крака от делничните грижи.
Те са свидетелство за моята свобода.
Рабиндранат Тагор
ХАМЕДОРЕЯ У ДОМА


Според NASA хамедорея е един от най-успешните очистители на въздуха. Тази ефектна палма с изящни дълги листа освобождава стаята от формалдехид, бензол, трихлоретилен.

Може ли да отглеждаме хамедорея вкъщи?
Отговорът е: Може!

Стайната хамедорея подпомага концентрацията на вниманието и повишава жизнения тонус. Вместо депресия и меланхолия тя поражда бодрост и жизнерадост. Въпреки че мнозина я смятат за роднина на отровните дифенбахия, фикус, еуфорбия, реално палмата няма нищо общо с тях. Тя не е токсична, не отделя вредни изпарения и течности, които биха могли да навредят на хора и животни — така че може да се държи вкъщи без никакви съмнения, дори прекрасно пречиства въздуха и е истинско спасение за жилища, разположени близо до оживени булеварди, улици, заводи или ж.п. линии. Хамедорея ще намали вредата от бензола и трихлоретилена от изгорелите газове, които попадат в стаята заедно със свежия въздух.  

КАКВО СИМВОЛИЗИРА?

Наричат хамедореята бамбукова палма, понякога - планинска. В последно време все по-често я отглеждат като стайно цвете, тъй като тя лесно се приспособява към всякакви условия и не изисква голямо внимание. Смятат я за символ на победа и успех.

За древните египтяни хамедореята олицетворявала бог Ра, придавали й лечебни и подмладяващи свойства. Използвали я за духовни практики, смятайки че тя носи в себе си слънчева енергия и събира положителните вълни на настроението от атмосферата и ги разпръсква.

Разбира се, за целта тя има нужда от грижи и общуване с човека, комуто ще оказва магическото си влияние.

МАГИЧЕСКИТЕ СВОЙСТВА НА ПАЛМАТА ХАМЕДОРЕЯ

За разлика от вредоносните цветя, които се хранят със здравето и жизнените сили на хората, хамедореята само "вдишва" всичко хубаво, което излъчват околните. Тя попива слънчевите лъчи, зарежда се от позитивното настроение на стопаните и гостите на дома, при това без да им вреди.

Според поверията отглеждането й като стайно растение влияе положително върху съдбата на човека:
  всякакви идеи, проекти, начинания имат успех;
  конфликтите и кавгите в семейството се прекратяват;
  енергийните вампири отбягват хората, контактуващи с хамедорея.

На егоистите обаче цветето е противопоказано — те ще станат абсолютно невъзприемчиви към чувствата на близки и роднини.

Цялата натрупана позитивна енергия цветето отдава обратно в нужния момент, изпълвайки обстановката с положителни флуиди. В дом с хамедорея е свежо и ярко.

Казват, че тя подхожда и на бизнесмени, и на артисти, и на спортисти. При това както на начинаещи, така и на изтъкнати и известни личности. Разкрива творческия потенциал на такива хора, дава им ясен ум, силна воля за постигане на все по-големи цели.


ПОВЕРИЯ И СУЕВЕРИЯ ЗА КЪЩАТА, КЪДЕТО РАСТЕ ХАМЕДОРЕЯ

Освен че хамедореята попива активно негатива, тя предпазва от уроки, не допуска зли очи да навредят на хората в дома й. Тя поправя домашната атмосфера, прави обстановката в дома спокойна, а отношенията - хармонични.

Внимание! Хамедореята толкова ефективно преработва негативната енергия, зареждайки човека с позитивна, че нито един човек, от тези които наричаме енергийни вампири, не може да остане дълго време до него.

Растението е способно да подпомогне приятелското общуване и взаимно разбирателство в работния колектив. То притежава мощна енергетика, затова е добре да присъства и в жилище, където често пъти има кавги.

Цветът на листата на хамеродеята ще подскаже каква аура преобладава в жилището. По състоянието на растението лесно може да се разбере какво става в дома и в душата на неговите обитатели:

  Ако листата потъмняват — значи в отношенията между членовете на семейството има напрежение. Възможно е да има и външна намеса, магия и т.н. Опитвайки се да отстрани отрицателната енергия от дома, растението поема "удара" върху себе си. Затова то започва да потъмнява и да линее.
  Ако листата са светли — отношенията се развиват хармонично, наблизо няма никакви енергийни вампири. Растението е здраво и щастливо и отдава положителни флуиди на всички в дома.
  Светлата сочна листна маса говори за хармония и спокойствие в дома. Ако клонките започват да потъмняват, това е сигнал за присъствие на нечиста сила и негативно въздействие. По този начин растението се опитва да неутрализира заплахата.
  Цъфтежът на растението може да предвещава позитивни житейски промени. Липсата на цвят обаче не бива да се тълкува като негативен знак. Тропическата палма може и изобщо да не цъфне, когато се отглежда като стайно растение, поведението й в това отношение е абсолютно непредсказуемо.
  Ако отделни части на листата на хамедореята са започнали да пожълтяват, възможно е цветето да предупреждава, че взаимоотношенията между членовете на семейството не са толкова безоблачни, както може да изглежда на пръв поглед и се нуждаят от повече откровеност и искреност.

Трябва обаче да не забравяме, че хамедореята ще помага само на хора с чисти помисли.

Ако човек желае злото на околните, няма как да се сприятели с цветето.

Смята се, че палмите хамедореи даряват на своите стопани увереност и спокойствие. Тяхната разкошна листна маса и гъсти стъбла влияят положително на самооценката и позитивността на мислите им, затова растението е много подходящо за скромните и плахи хора.
Поверието твърди, че ако има хамедорея вкъщи и човек прекарва известно време близо до нея, това може да помогне на творческата му кариера, начинанията му ще бъдат по-успешни, човек по-лесно ще преодолява възможните трудности, без да зацикля върху тях, защото още с първия контакт цветето поглъща негатива.

НА КОГО ДА ПОДАРИТЕ ХАМЕДОРЕЯ?

Има различни видове хамедорея.
Един от тях е хамедорея бридбъл, но поверията за нея не са много по-различни. Такъв екземпляр може да се подари по повод нов дом с голям хол, защото палмата достига на височина до метър и половина, дори повече.

Като се има предвид нейната непретенциозност, тази палма е подходяща за кариеристи, за хора, отдадени на работата си, или такива, които постоянно работят върху нови проекти.

Хамедореята помага в насочването на енергийните потоци в нужното русло, осигурявайки на своите стопани енергия за постигането на най-амбициозните им цели.
Красивите й листа с наситен зелен цвят ще вдъхновяват творци, писатели, художници, ще отвличат вниманието им от творческите мъки и съмнения, подтиквайки ги към активна дейност.

Това растение покровителства хора с честолюбиви стремежи. Помага на:
творците – да получат признание;
бизнесмените – да реализират най-грандиозните проекти;
спортистите – да стигнат до нови върхове и рекорди.

Внимание!  Не е подходящо да се подарява хамедорея на зъл човек с цел да се "поправи". Хората, които не се контролират, постоянно се намират в нервно напрежение и не се стесняват да се "зъбят" на околните, те са затворени за потреблението на положителна енергия. Напротив, зареждат се от чуждите сълзи, срам и вина.

НЕГАТИВНИ СУЕВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С ХАМЕДОРЕЯТА

По повод хамедореята има едно твърдение с негативен характер. Казват, че ако се занесе саксията с хамедорея вкъщи на ръце, може да си докараме разни неприятности. За да се избегнат, палмата трябва да пресече прага на дома ни не в ръцете на човек, а на "колела". За целта е подходящо всичко, което се движи на колела, дори велосипед.

Растението не е подходящо за дом, където живеят хора, страдащи от психически проблеми, но не желаещи или не можещи да се променят. В този случай растението може само да засили потока от негативни емоции.
Цветето не става и за онези, които вече имат достатъчно решителност и са готови да вървят към своето благополучие независимо от всичко и дори мачкайки другите хора. Такива хора хамедореята ще направи съвсем невъзприемчиви към чуждите беди, още по-жестоки и пресметливи.


ХАМЕДОРЕЯ В СТАЯТА ИЗЧИСТВА АТМОСФЕРАТА НА ЖИЛИЩЕТО НА ЕНЕРГИЙНО ИНВО

Според фъншуй палмата хамедорея съчетава в себе си енергията на метала и дървото, затова растението не може да се нарече хармонично. Хамедореята е повече двигател, активатор и защитник, с нея трябва да се работи внимателно. Острите й листенца излъчват стремителна ци, способна да пробие енергията на организма при определени условия. Затова не се препоръчва растението да се разполага в спалнята.

Но независимо от това, цветето отлично се справя с негативната енергия. Много добро решение е да се разположи хамедореята в антрето, за да изчиства негатива на влизащите от улицата, който те могат да донесат със себе си.

От друга страна, хамедореята е способна да попива потоците положителна енергия от околния свят и да обогатява с тях мястото, в което пребивава. Ако палмата се разположи правилно според теорията на фъншуй, успехите в работата няма да закъснеят.

Казват, че човек, който прекарва много време близо до такава палма, придобива непробиваема енергийна броня. Той няма да пострада от лоши очи и действията на емоционални "вампири", изтеглящи чуждите жизнени сили чрез скандали или оплаквания.

      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2021
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.