НАЧАЛО
14 декември 2021
 
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
                 
 
Колко много отколешни възпоминания и дремещи съчувствия пробуждат коледните празници!
Чарлз Дикенс
ОТ ИГНАЖДЕН ДО КОЛЕДА
Замъчи се, коледо ле,
Божа майка, коледо ле,
от Игнажден до Коледа
да добие Млада бога.
Добила го тази вечер,
тази вечер на Коледа.
Кой ще върже Богу люлка
от два стлъпца босилкови?
Върза ще я Божа майка
с бели ръце сиреняви.
Туй сирене пролет брано,
пролет брано по Петровден
в нови ведра яворови.
Този явор пролет цъфти,
пролет цъфти с прясно мляко,
есен бучи с руйно вино.
Слушай, слушай, домакине,
вам пееме песенчица,
вам пееме, бога славим!
Колко й здравчец по планинка,
толкоз здраве на таз къща!
Ваша да си й песенчица,
наши да е превит кравай,
превит кравай, кръст дукато!
 
Християнското название Игнажден идва от почитания в източно-православната традиция свещеномъченик Игнатий Богоносец. От този ден започват родилните мъки на Света Богородица. Затова обредните песни разказват “Замъчи се Божа майка от Игнажден до Божича…”

Народното название Божич се ползва в някои райони за нощта на Рождество Христово и следващия ден. Но ако проследим обредите и народните вярвания за празника Игнажден, ще разпознаем под християнския пласт следи от древния култ към слънцето.

  Съвременният астрономически календар отбелязва деня на зимното слънцестоене на 22 декември. В народните представи обаче, слънцето завършва своя път към зимата на Игнажден и се “обръща” към пролетта. А това означава начало на новия стопански годишен кръговрат. Ето защо във фолклорната култура този момент се смята за начало на новата година. И в ранната утрин на Игнажден някога звучали типични новогодишни поздравления и пожелания: “Да ви е честита младата година!” “На много весели години!”. Затова празникът на места се нарича “Млада година”, “Млад ден” или “Нов ден”.
Цялата обредност на Игнажден предначертава благоденствие през новата стопанска година. Ритуалите започват от ранно утро край огнището и продължават на празничната трапеза от обяд до вечерта. А в някои райони обредността продължава и през цялата нощ.

Всеки от обредите е магическо предизвикване на плодородие за земята и родитба за добитъка. Има обичай да се сеят символично вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословията за плодородие. Плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома – огнището. Пак плодове се даряват на първия гост, който споходи дома на този ден.

В по-ново време само случайността определя кой пръв ще дойде в дома на Игнажден. Но някога това се е смятало за толкова важно, че стопанинът на дома още в навечерието на празника се пременявал и отивал да покани грижливо избран гост. Защото народното вярване е, че ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома за цялата година. Затова в различните местни наречия гостът се нарича “спохожняк”, “полазник” и др. Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. И материализира думите си в обредни действия.

Гостът трябва да изпълни всекидневен и дребен наглед жест - да разрови с клонка жарта в домашното огнище. Но това е свещенодействие, което разпалва по магически път небесния слънчев огън, за да дари с нов живот и плодородие земята. Затова още с влизането си спохожнякът ритуално пита домакините “Славите ли Млада Бога”, има предвид слънчевия бог, с чието ново раждане се свързва Коледно-Новогодишния период във фолклорната култура.

 

снимка
 Група обреди са отправени и към обновление в семейството. Където има отраснала дъщеря, ритуално се предвещава нейната женитба през новата година. Към това е насочена магическата сила на таен магически обред за замесване на тесто с любовни билки. Това тесто не се пече, а се оставя да се изсуши в продължение на 12 денонощия. Всяка сутрин тестото се пренася в следваща къща и всяка нощ около него се събира група жени, които го “пазят”.

Този ритуал може да се свърже и с много характерната Коледно-Новогодишна обредна традиция да се месят специални хлябове. Тяхното оформление е образна благословия за благоденствие и плодородие през новата стопанска година, която според народното вярване започва от Игнажден.
Румяна Панайотова
Източник
      
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2021
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.net и активен линк е задължително.