НАРОДЕН  КАЛЕНДАР: август
|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив ||
брой 8(15), 2002 
   Август идва с Макавеите. Щъркелите отлитат, а от деня на седемте мъченици на село старците почваха гадания за времето — първият ден е за септември, вторият — за октомври и т.н. Какъвто се случи денят — слънчев, студен, дъждовен — такъв ще е нареченият на него месец.
   Подир Макавеите идва Преображение — тогава за ядене се разрешаваше риба, но за децата биваше по-важно, че нече ще могат да си похапват грозде. Ранозрейките оставаха без първите си налети гроздове, които се носеха засължително ги прекадят. И идваше времето на едно от най-вкусните лакомства — на хляба със сирене и грозде, на хляба с масло и грозде, на хляба, пресните орехи и гроздето. Във Врачанско (а и не само там) обичат и пляб с диня и сирене — малко необичайна, но апетитна гощавка. А след първите зърна грозде вече може да се посяга и на къпините — старите хора казваха, че къпините не бивало да се ядат преди него, защото били дяволска работа.
    От Макавеите започват Богородични пости, а на самия им ден зетьовете ходят на гости, за да почетат тъста си, да похапнат бабина пита, за пийнат дядово винце. До 15 август — Успение на св. Богородица, трапезата била много скромна, постна, а и иначе не е могло да бъде, тъй като августовските горещини карат всекиго да предпочете зеленчукова и плодова храна. На Голяма Богородица жените месят пити за здраве и бързат рано-рано за църква. На тоя ден Богородица се дарява с кърпи, чорапи, ризи, пари, носят й се много цветя. Тогава жените измолват каквото им липсва — здраве, съпруг, рожба... На тоя ден празнуват Мариите, а името е едно от най-често срещаните при българките. На масата вкъщи винаги се слага и малко мед. Празникът се посреща различно — със сборове, на имен ден или просто на богата трапеза. тогава се колят курбани — за оздравяване на дете, подир трудно раждане... Женска работа не се похваща.
   В края на август иде и друг ден, на който не се работи нищо — Секновение. Той е посветен на отсичането на главата на св. Йоан Кръстител. Тогава не се ядат червени плодове и зеленчуци, не се пие червено вино. От тоя ден времето застудява, а къпането в река "пресича" човека. Есента встъпва в правата си...
18 АВГУСТ - УСПЕНИЕТО НА ПРЕПОДОБНИ ИВАН РИЛСКИ
    Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Новооснованите обители ставали не само огнища на християнството, но и книжовни и просветни средища. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал дълго в манастира. Имал влечение към уединен живот.
   Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече 1000 години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" и починал самичък на 18 август 946 г. и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас. Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие по всяка вероятност съвпада с неговата канонизация. През 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом), отдето бил принуден да ги върне обратно след 4 години. От София — подир повече от 200-годишно пребиваване тук — българският цар Асен І, след като освободил България от византийско робство, пренесъл мощите на св. Иван Рилски в своята столица Търново през 1195 г. А след като България била завоювана от турците (1393 г.), след 274 години пребиваване в Търново, монасите на обновения Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 г., където те почиват и досега.
  Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.
   Рилският манастир е основан в началото на Х в. от българския монах-отшелник св. Иван Рилски на мястото на стара постница в планината Рила на 1100 м надморска височина. По време на неговото многовековно съществуване той преживява години на възход и разруха. Около 1335 г. местният феодал Стефан Драголов (Хрельо) изгражда манастира на сегашното му място, състоящ се от сгради за живеене, отбранителна кула и еднокорабна църква. От тези строежи днес е останала само кулата, която носи името "Хрельова кула". На последния етаж на кулата има малък параклис, богато украсен със стенописи, отличаващи се с голяма художествена стойност и оригинални иконографски качества. През първите десетилетия на XІX в. манастирският комплекс е изграден в днешния му вид, благодарение на усилията на няколко поколения видни български строители, живописци и майстори-резбари. Главната църква на манастира "Рождество Богородично" е построена през 1834-1838 г., а стенописите и резбите са работени през 1840-1872 г. от най-видните представители на Самоковската и Банско-Разложката художествени школи.
ПРАВОСЛАВЕН  КАЛЕНДАР
—— 2002 ——
АВГУСТ
1
четвъртък
Мчци 7 братя Макавеи.
Св Соломония, Св. Елеазар (Водосвет)
2
петък
Пренасяне мощите на св. архидякон Стефан
3
събота
Преп. Исакий, Далмат и Фавст
4
неделя
6 Неделя след Петдесетница
Св. 7 отроци Ефески.
Прпмчца Евдокия
5
понеделник
Мчк Евсигний (Предпразненство на Преображение Господне)
6
вторник
Преображение Господне
(Разрешава се риба)
7
сряда
Прпмчк Дометий
8
четвъртък
Св. Емилиан Изповедник,
еп. Кизически.
Мчк Трендафил Загорски
9
петък
*Св. ап. Матия
10
събота
Св. мчк архидякон Лаврентий
11
неделя
7 Неделя след Петдесетница.
Мчк и архидякон Евпъл
12
понеделник
Мчци Фотий и Аникита
13
вторник
Преп. Максим Изповедник.
Св. Тихон Задонски
(Отдаяние на Преображение Господне)
14
сряда
Прор. Михей
(Предпр. на Успение Богородично)
15
четвъртък
Успение на Пресвета Богородица
(Разрешава се риба)
16
петък
*Пренасяне неръкотворния образ на Господ Иисус Христос.
Мчк Диомид. Преп. Иоаким Осоговски
17
събота
Мчк Мирон Презвитер
18
неделя
8 Неделя след Петдесетница.
*Усп. на св. Иван Рилски Чудотворец.
Мчци Флор и Лавър
19
понеделник
Мчк Андрей Стратилат.
Преп. Теофан Македонски, Нови Чудотворец
20
вторник
Св. прор. Самуил.
Св. 37 мчци Пловдивски
21
сряда
Св. ап. Тадей.
Св. Васа Хелеспонтска и св. Васа Солунска
22
четвъртък
Мчк Агатоник и дружината му.
23
петък
Св. Ириней Лионск.
Мчк Луп.
(Отдание на Успение Богородично)
24
събота
Свщмчк Евтихий
25
неделя
9 Неделя след Петдесетница.
Възвръщане мощите на св. ап. Вартоломей. Св. ап. Тит.
26
понеделник
Мчци Адриан и Наталия
27
вторник
Преп. Пимен Велики
28
сряда
Преп. Моисей Мурин
29
четвъртък
*Отсичане главата на св. Йоан Кръстител.
Преп. Анастасий Струмишки (Строг пост)
30
петък
*Свв. Александър, Йоан и Павел, патриарси Цариградски. Пренасяне мощите на св. Александър Невски.
31
събота
Полагане пояса на Пресв. Богородица.
Свщмчк Киприан Картагенски.
Св. Генадий, патриарх Цариградски
В този брой още: Японците се вглеждат в бъдещето
В Япония е публикуван уникален календар с прогнози за първите 20 години на новото хилядолетие...
|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив ||
e-mail: margaritta@abv.bg
© списание «маргарита», 2001-2002