|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово || архив ||
брой 8(15), 2002
 
      Тайната сила на парите
ПАРИ И БОЛЕСТИ
Макар и да казват, че щастието не е в парите, налага се да се примирим, че днес парите са ни жизнено необходими. "Днес парите са енергията, която движи света" - пишат американските психолози Маданес в своята книга "Тайното значение на парите". Радваме се, когато сме богати, или когато в портфейла ни има поне няколко едри банкноти. Страхуваме се от бедността и затова от някакъв суеверен страх подаваме милостиня на всяка крачка, надявайки се, че тази постъпка ще отблъсне от нас злата съдба на бедняк...

И малко хора предполагат, че парите сами по себе си ни влияят много силно. Влияят на нас самите, на нашето здраве, на нашето самочувствие, напредък и изобщо на живота ни. Това, че в парите се вместват най-различни заболявания, вече е доказан факт. Не става дума за пълчищата микроби, които се събират върху парите, и които ни носят много неприятности, защото в края на краищата, можем просто да си мием ръцете по-често. Тук става дума за болестотворната енергетика, която събират банкнотите и монетите.

Не е тайна, че много болести идват при нас най-неочаквано. Колко често млади хора се разболяват внезапно и умират. Колко често хора, които живеят здравословно, се разболяват безпричинно и лекарите само повдигат рамене, приписвайки всичко на лошата наследственост. И колко често на хората, обиколили напразно всички поликлиники и доктори, без да видят никакво подобрение от лекарствата, им казват: "Иди на врачка (баячка, екстрасенс)!" Оказва се, че много често за болестите са виновни именно парите.
Ако няколко дни носите непрекъснато портфейла си с банкноти, без да ги размените на по-дребни, парите попиват вашите заболявания. Не във вид на микроби (макар че и това също), а във вид на болна енергетика — колкото по-дълго носите със себе си една банкнота, толкова по-голяма е вероятността да й предадете своите болести, нещастия, проблеми... Седем-осем дни са достатъчни, за да се предаде вашият негативен болестотоворен "букет" на няколко банкноти, които после ще попаднат в ръцете на други хора. Дори един здрав човек предава на парите негативна енергетика, тъй като те захващат не само онова, от което в дадения момент боледува техният притежател, но и онези заболявания, които още са скрити в организма. Нещо повече, върху парите отлично преминават и предразположенията към различните болести, които после се изявяват вече при друг човек.
Отива човек в магазина или на пазара с едра банкнота, пазарува и с рестото вече поема такъв "букет" от физически заболявания и психически разстройства, че по-добре би било ако бе похарчил всички пари. Ненапразно, тръгвайки си от пазара, хората много често се чувстват уморени и разбити. Това особено влияе на онези, които носят потфейла си във вътрешния джоб (на сакото, например), близо до сърцето. Жените най-често носят портмонетата си в чантите, които обикновено носят на нивото на таза. Оттук са и множество гинекологични заболявания. Жените са доста по-възприемчиви към негативната енергия и днес гинекологични проблеми имат повечето от представителките на слабия пол.
Психическата атака, на която са подложени парите на пазара, е едно напълно обяснимо явление. Понеже всички пари минават през ръцете на продавачите, които по едни или други причини, рядко могат да бъдат наречени психически благополучни хора. Много често те търгуват без необходимите документи, подложени са на най-различни проверки и натиск, които също влияят на нервната им система. Парите акумулират цялата тази негативност, тъй като съвсем логично е продавачите да мислят за проблемите си. А след това парите се оказват в джоба ви. Оттук и необяснимото възникване на заболявания (от баналните хемороиди до сериозните онкологични заболявания) и потиснатото психическо настроение, и кошмарните сънища и още цял куп всякакви неприятности. В тази връзка, най-уязвими са хората, които през цялото време работят с пари: продавачи, касиери, инкасатори, банкови служители.
Подобни неща засягат, разбира се, всички пари - български левове, долари, марки. В днешно време много хора заделят известни спестявания в долари и най-често ги съхраняват у дома си. И тези долари попиват всички неприятности, които в един дом се случват. След което попадат в нечии други ръце.

Как можем да се предпазим от това? Уви, никак. Единственото, което можем да посъветваме - не дръжте през цялото време парите при себе си и след като сте пипали пари, задължително мийте ръцете си с течаща вода. Водата частично сваля и отслабва негативния енерго-информационен фон на парите. Много по-добре е, ако имате кредитна карта и се разплащате с нея, но засега у нас в магазина, да не говорим за пазара, никой няма да й обърне внимание. А ако дълго време, с години държите пари във вътрешния джоб, близо до сърцето, никакви съвети не биха ви помогнали. Не случайно е предсказанието, че "ще дойде нова болест от парите и ще погуби човечеството". Ето това става сега на планетата. Само в добре развитите страни предпочитат да не ползват разплащане в брой, но у нас този начин на плащане, дори когато става дума за крупни суми, се предпочита.
МИЛОСТИНЯТА И НЕЙНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ
С парите е свързан и още един проблем. Просяците и милостинята, която даваме. В много европейски страни е забранено да се проси и просяците се наказват достатъчно строго. В православието даването на милостиня се смята за добра постъпка и богоугодно дело - не напразно тълпите просяци обсаждат в неделя църквите ни. Нищите и недъгавите се приравняват едва ли не със светците. Съществуват много поговорки и библейски мъдрости за това: "По-лесно е камила да мине през иглено ухо, отколкото богатият в царството небесно".
Всичко това е ясно и разбираемо, само че истински мъдрите хора никога и никому не дават милостиня. Защо? Защото това не трябва да се прави. Едно нещо е когато богат меценат прави дарение с благотворителна цел в помощ на детски дом или музей - неговите материални вложения подпомагат развитието на нещо позитивно и перспективно. Т.е. от тези пари ползата ще е положителна и затова дарителството е нещо полезно. А какво става с милостинята? Сложете си ръката на сърцето и признайте, че най-често тя се използва за нещо "греховно". На кого всъщност подаваме милостиня: на изпаднали скитници, на недъгави, сакати (а се смята, че всеки физически и психически недъг е справедливо наказание за нещо), на нещастни ромски дечица (които в повечето случаи събират за алкохол на родителите си и т.н. С други думи, давайки милостиня, ние подпомагаме човешката деградация, алкохолизма, наркоманията и още огромно количество човешки пороци. И това е не е всичко. Това, че няма полза не е най-страшното. Но вреди ли милостинята на човека, който я дава? Безусловно! При психолозите често се обръщат хора, които до съвсем скоро са били осигурени и имотни и внезапно са банкрутирали. Установило се, че всички те патологично обожават да дават милостиня. Всички те са добри бизнесмени, добре са печелили, но не са се замисляли за смисъла на постъпките си. Един елементарен пример. Вървиш по улицата, или си спрял на червен светофар, приближава се просяк и започва да хленчи: "Дай пари!" Ти изваждаш портфейла си, изсипваш стотинките и великодушно ги даваш на бедняка, който веднага започва да ти благодари. Картината е често срещана, нали? А какво се крие зад нея? "Дай пари!" - зад тези думи стои ясно и конкретно астрално искане. "Вземи!" - и ето че вие сами, доброволно, давате парите. И дори не става дума именно за тези стотинки в някакъв определен момент. Помислете: поискали са ви изобщо парите и вие сте се съгласили да ги дадете. Край. Капанът хлопва. Вие давате парите си! И много е възможно да продължите да давате през целия си живот. По различни поводи, а и без повод също. Обикновено такива мекосърдечни хора, които се съгласяват да дадат пари (а това е най-елементарна вербална магия) се разоряват, боледуват (и плащат за лечението), в края на краищата просто губят големи суми пари. И тук не говорим за това, че рискът да бъдат ограбени, за тези хора, които обичат да дават милостиня, е много по-голям. Днес обаче е много трудно да бъде убеден някой, че даването на милостиня е извънредно вредно нещо. Повечето от читателите се утешават с илюзиите по отношение на тази добродетел. В този случай, нека тези хора вземат поне мерки за своята елементарна безопасност.

Първото правило и най-главното е: избягвайте физически контакт с тези, на които давате. Хвърляйте своите монети в шапката, в картонената кутия, върху застлания на земята вестник и т.н. На уличните музиканти, в подлезите и в парковете, слагайте парите в оставените отворени калъфи на инструментите им. Давайки пари, не се навеждайте прекалено ниско, но и не хвърляйте парите пренебрежително. Не показвайте с вида си, че сте съпричастен, че съчувствате на човека (иначе наистина част от чувствата и преживяванията на бедняка ще паднат върху вас, а какви са тези чувства и преживявания, сами знаете). С други думи, запазете спокойно достойнство.

Второто правило е: в никакъв случай не поставяйте парите в протегнатата ръка. Между другото, обърнете внимание, че в магазините за предаването на парите си има специална поставка или чинийка. Само на пазарите и купувайки билетче в градския транспорт давате парите право в ръцете - нещо, което е нездравословно, не само заради микробите. Работата е в това, че парите (а това се отнася особено силно за монетите) са силен енергиен проводник. Дори най-обикновеното съприкосновение с друг човек предизвиква контакт в астралната сфера, а ако контактът е и чрез монетите... Без съмнение, подавайки милостиня, вие обикновено сте изпълнени с благочестиви мисли. А какво мисли в това време просякът? И изобщо доколко той е искрен, когато мърмори: "Да ви даде Бог здраве..." Вие едва ли предполагате, че виждайки вашето левче, той ще е недоволен ("А защо толкова малко? Виж с какво скъпо палто си?"), разгневен ("Скрънза! Дано и при теб парите така да идват!") или озлобен на целия свят ("Ето ги тия - благополучни, богати, нахранени, чисти... А аз вися тука... Ненавиждам ги всички, и тебе също, правиш се на милостив!")? В крайна сметка, оставяйки пари в протегнатата ръка, вие рискувате да си навлечете най-малкото случайна загуба на портмонето някъде на пазара или нещо много повече - сериозна клетва. Нужно ли ви е това?

Правило трето: по-малко емоции. Подавайки милостиня, не мислете за това, че постъпвате благородно, че тази постъпка ще ви донесе някакви духовни облаги и ще ви послужи за пропуск в небесното царство. Нищо няма да ви донесе и няма да ви послужи за пропуск. Просто оставете парите без никакво философстване. Силните емоции активизират вашия енерго-информационен фон и така вие се отваряте и ставате по-незащитени. Това също не ви е необходимо.

Правило четвърто: Не се трогвайте, не се въодушевлявайте от това, което ви говори благодарният просяк. Пропуснете думите му ("Да ви даде Господ..") покрай ушите си и покрай съзнанието си. Рядко тези пожелания са искрени, още повече когато се изричат за пари.

Използвани са материали от книгата на Татяна Золотая "Тайната сила на парите"
В същия раздел
Четете още:  
» Еротичният език на бижутата
» ТЕСТ: Защо трудно намираме общ език с колегите си?
» 33 признака на истинския лидер

|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово || архив ||
e-mail: margaritta@abv.bg
© списание «маргарита», 2001-2002