:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 12(19), 2002
АКО НА ПОКАНАТА ПИШЕ...
Понякога върху поканите той е загатнат само с тайнствена абревиатура - Cb, Ct, A5, A5 black tie и т.н. И само посветените могат да разшифроват този код. Например, Cb означава casual travel ("непринуден, за екскурзия"), А5 – код After 5 ("след 17 часа"), A5 black tie – мъжете трябва да бъдат облечени в смокинг, A5 white tie – мъжете трябва да са облечени във фрак.
На официалните покани за светски тържества, вечери, концерти, парти задължително се посочва така наречения дресс- код .
   Наивно е човек да смята, че е научил всичко необходимо. Понякога най-неочаквано се налага да се учат неща, за които доскоро сме смятали, че не се отнасят до нас. На страниците на професионалните бизнес списания много често се появява понятието "dress code". Това са правила в етикета на облеклото, приети норми и представи за това как трябва да бъде облечен човек в представителни случаи - делови преговори и фирмени срещи.
   В големия бизнес това са и изисквания към облеклото на служителите и сътрудниците в офиса. В големите корпорации изискванията са много строги, те определят не само как трябва да е облечен служителят, но понякога и процентното съдържание на полиестера в плата, от който е ушит костюмът му. Наказанието е дори уволнение.
Ако на поканата пише:"White Tie" ...
  Само ако нямате намерение да се омъжвате за посланик или да получавате Нобелова премия, можете да бъдете сигурни, че няма да видите върху поканата страшното "White Tie" - възможно най-тържественото облекло, което предполага VIP-събитие за избрано общество. В днешно време не са много случаите (връчване на акредитивните писма на държавния глава, сватба на член от царско семейство, връчване на Нобелова премия), които ще заставят един мъж, без да е диригент на симфоничен оркестър, да облече фрак. Към фрака се облича бяла жилетка и бяла копринена папионка, завързана ръчно (черна жилетка с черна папионка ще носят сервитьорите, това не бива да се пренебрегва). Обувките са задължително черни, лачени, а часовниците - само джобни.

  Дамите трябва да се появят в дълги вечерни рокли, с голи рамене (допускат се и рокли с шлейф), задължително с ръкавици, като правило, дълги до лакътя, с истински скъпоценни бижута (напълно е допустима диадемата, въпреки че изглежда безнадеждно остарял вид украшение) и скъпи кожени наметки - без да се страхуват, че представители на различни природозащитни организации ще развалят празника - тях просто няма да ги пуснат през вратата.
Ако прочетете: "Black Tie", "Tuxedo", "Formal" ...
  Това означава официално вечерно облекло, т.е. - дамите във вечерно облекло, мъжете - в смокинги.
Смокинг – tuxedo – това е традиционно черно, силно отворено на гърдите сако с дълги, от черна коприна ревери. Появил се първоначално като облекло, подходящо за стаите за пушене (лъскавите ревери позволяват на пепелта от цигарите да пада свободно върху килима, например), днес смокингът е стандарт за вечерно мъжко облекло. Той се носи с папионка в черен цвят и съответен пояс. Панталоните към смокинга се отличават с един важен детайл - лампазите трябва да са от същия плат, с който са облечени реверите на смокинга, макар че мъжката мода също става все по-демократична и много често просто не се правят лампази. Към смокинга се носят черни обувки с връзки, но в никакъв случай те не трябва да са лачени (лачените са задължителни само с фрак).

  Можете да срещнете следните формулировки: "Black Tie Preferred", "Black Tie Optional" , "Black Tie Invited".

   В съответствие с дрес-код "Formal" мъжете обличат класически костюм (желателно е да е черен), с бяла риза и вратовръзка с неярки тонове. В тези случаи дамите отново трябва да бъдат в дълги вечерни рокли, не е задължително бижутата да са истински, но в никакъв случай те не трябва да изглеждат евтини. Само здравият смисъл ще помогне в тези случаи да се намери верния тон по отношение на аксесуари и украшения. Ако събитието, на което сте поканени не е официално и започва през деня, провежда се на открито (сватба, юбилей, национален празник), дамите могат да се появят и в рокля за коктейли.
Ако на поканата прочетете: "Semi-formal", "Black Tie Optional", "Сocktail"...
  В някои определени социални кръгове "Semi-formal" може да означава и "Black Tie". Но в най-общия случай, така се обозначава най-неофициалния от официалните видове облекло. Мъжете могат да облекат към смокинга жилетка, вместо пояс, и да си позволят папионка с друг цвят: бяла с черно или червено. Цветната жилетка също е допустима (тогава и папионката трябва да бъде също цветна). Но най-често и в тези случаи мъжете се появяват в обикновен класически костюм. За вечерно мероприятие идеално подхожда тъмносин костюм с едва забележимо райе. Вратовръзката може да бъде ярка и модна. Като правило "Semi-formal" предполага бели ризи и вратовръзки, но на неофициално парти може да се облече и спортно сако. В този случай панталоните трябва да бъдат в друг цвят, като правило - черни.
  Това са вариантите на полуофициалния дрес-код, предвиден обикновено за фирмени банкети, семейни тържества с голям брой гости или вечеря в ресторант. Именно там дамите се появяват облечени в така наречената "рокля за коктейли" .

  Роклята за коктейли се шие от скъпи материи - дантела, коприна, кадифе, атлас. За разлика от тържествените дълги вечерни рокли, тя обикновено няма богата украса, а скромния фасон се компенсира от великолепната кройка и красивата тъкан. Към коктейлната рокля традиционно се носи малка чанта, наричана още "театрална". Към тоалета се носят обувки в същия цвят, наметка от плат . Задължителни са тънки чорапи, прозрачни, без никакви фигури.
"Lounge Suit", "Informal", "Casual"
  Дневното облекло предполага тъмен костюм с бяла риза за мъжете и рокля за коктейл за дамите.

  
Когато става дума за неофициално облекло, най-често по етикет това отговаря на дневно облекло, но за да избегнете недоразуменията, трябва да уточните подробностите с домакина или организатора на мероприятието, за да сте сигурни, че разбирате едно и също нещо.

   Ако в поканата е посочено "Casual", за мъжете това ще рече облекло с една стъпка по-свободно от всекидневния делови стил на обличане. Колко по-свободно - зависи от случая. Разликата може да е само в качеството на тъканите, по-свободната кройка или в цветовата гама. За фирмено парти това може да бъде леко, спортно сако със или без вратовръзка. За барбекю с приятели - облеклото може да е още по-непринудено - елегантен пуловер, например. Дамите също трябва да се облекат според случая, стига да изглеждат по най-добрия начин - с настроение и чар.
 
© списание «маргарита», 2001-2002
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg