:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 10(17), 2002
 
Всичко, от което се нуждая, е топла постеля, добра дума и неограничена власт.
А. Брилиант
Всеки ден ние се хвърляме в обятията му и прекарваме заедно с него една трета от живота си. Свидетел е на нашите най-скрити желания, най-дълбоки страхове и най-съкровени сълзи. Заедно се носим от първата до последната гара на своето съществуване, раждане-любов-смърт.
А някъде по средата на пътя има още една спирка - самота. За първи път ние научаваме какво е това именно в леглото, когато мама излиза от стаята и загася лампата. И първите ни самостоятелни мисли заспиват заедно с нас, на същата възглавница. И одеялото скрива сенките, които бродят около първото ни скривалище.

Усмихваш ли се насън...

Множество сенки и демони заобикалят човешкото ложе. Зловещата Лилит, същата тази "първа жена" на Адам, през XVIII век европейците смятали за демон на нощта, който лови новородените. И щом видели, че детенцето се усмихва насън, си казвали: Лилит е наоколо. За да я изгоня, чуквали детето по нослето.
Египетските Нефтис и Ирис, заставали до леглото на родилката и приветствали всеки нов младенец.
Две дребнички гръцки божества, братята Пилумнус и Пикумнус, помагали на малките да растат и ги пазели от болести. Само че задължително трябвало новороденото да си има собствена постеля, за да имало къде да си почиват.
Собственото ложе на Морфей, гръцкият бог на сънищата, било от абаносово дърво и се намирало в сумрачна пещера, около която растяли много макове. Именно Морфей отговарял за нощните видения.
А един друг бог, Хипнос, изпращал съня...

Някъде там, в онези времена, се скитала и сянката на разбойника Полипемон, наречен Прокруст. Всички, които попадали при него, той слагал да легнат в неговото ложе и на онези, които краката се окажели по-дълги, той ги отрязвал, а другите с по-късите крака - ги разпъвал. Оттук идва и "прокрустово ложе" - мярка, към която привеждат насилствено.

Нашето малко, свидно убежище
Стъпило върху четири крака, а понякога и съвсем без крака, уютно и привлекателно, с мека възглавница и удобна постеля, съществувало много преди нас и не ни идва наум дори да се замислим откъде идва тази лежанка. А тя също си има своя история...

Нашите космати предци в пещерите още са нямали кревати, разбира се. Но щом човекът си построил първите колиби, той се научил да издига своето ложе над пода. Преди 10 хиляди години, по време на неолита, се появили първите примитивни кревати. Това били големи дървени корита, които използвали едновременно няколко души от племето, застилайки ги с рогозки - първите дюшеци.

Но когато светът се разделил на бедни и богати, леглото, цялото със злато, сребро и слонова кост си присвоили богатите. А бедните се задоволявали с чувал, пълен с листа и сено, или просто купчина палмови листа, през зимата - по-близо до огъня, през лятото - там, където е прохладно.

Богатите, например египетските фараони, спали върху разкошно ложе от абанос - дървена наклонена рамка на ниски крака, напомняйки лъвски лапи или крака на бик, украсени със злато, и кожи.

Богатите римляни също украсявали леглата си с благородни метали, а дюшека пълнели с тръстика, вълна или дори перушина. Именно те първи измислили "водното легло" - т.е. заспивали във ваната. Отпуснат и полузаспал, патрицият се прехвърлял в леглото си.

Знатните римляни и денем често се излягали върху леглата си, обядвайки легнали и дори се опитвали да свършат някоя и друга работа.
Във Византия жените спели в легла, а мъжете на нарове в стенни ниши. Византийското легло имало таван и плътни завеси и така пазело от зимните студове. А в древен Китай всяко богаташко легло си имало собствена отоплителна система...
Постепенно изработването на кревати в Европа станало занаят. Правели легла от бронз и дърво, вътре поставяли дюшек (понякога пълен с пух от зайци) или кожа.

В средните векове се появили широките - до 4 метра -- кревати. На това легло спяли гостите заедно с домакините, без да се притесняват от пол, възраст и социално положение. Отделното легло било отново привилегия на аристократите.

През XV век леглото здраво стъпило върху краката си във всички европейски страни. В епохата на Ренесанса дюшеците пълнели със слама, шиели калъфи и покривали със скъпи тъкани. Леглата на италианците представлявали висок сандък със стълбичка, която се отваряла и там вътре можело да се прибират дрехи. Само че не става дума за нощно облекло. До XVI век всички спели голи. Дрехите били твърде скъпи, за да се мачкат и през нощта. Но върху главите задължително слагали шапчица или нещо от този род, за да ги пази от насекоми и дяволи.

През XVII -- XVIII век спалнята има вече своето значение като място за приятно уединение, а спалната мебел става част от интериора. Понякога произведенията на мебелните майстори се оценявали по-високо от тези на художниците. В Германия били популярни високи легла с пухени завивки, до които се стигало по стълбичка.
По онези времена в Русия нямало по-топло място от руската печка. Там и спели малките деца и старците. А останалите заемали наровете между печката и стената. В семействата на богатите търговци имало високи кревати, изработени от борово дърво, с дърворезба. През лятото най-доброто място за сън било сеновалът или на чердакът, което и сега е удоволствие за мнозина.

Едва в края на XVIII век идва времето на железните легла и дюшеците, пълни с памук. Леглата от това време практически почти не се отличават от съвременните.
Нашият живот е като болница, в която всеки пациент мечтае да
смени леглото си.
Шарл Бодлер
В края на XIX век американецът Симънс, който произвеждал сандъци за опаковане на кашкавал, изработил метален скелет, сложил му пружини и го покрил с плат. Така бил изобретен пружинният матрак. До 1919 година, когато се появила и специална машина, навивали пружините ръчно.
През XIX век дошла и модата на отделните спални. И до сега в Англия, колкото по-високо е общественото положение на семейството, толкова по-далеч една от друга са спалните на съпрузите. Във Франция и Италия обаче те продължават и предпочитат да спят в едно легло.

В средата на XX век се родили диванът-спалня и фотьойлът-легло, появил се първият дюшек от пенополистирол, през 60-те години и водното легло, а през 90-те - надутите с въздух матраци.
Сега отново са на мода широките легла. И докато човек се преобърне 50 пъти за една нощ (колкото се казва че средно се върти човек насън), може да се окаже че спи с краката върху възглавницата си.
Една зелена яма, вместо доброто старо легло
Безкрайно дългата история на леглото продължава. Съвременните принадлежности и нововъведения за сън са множество.
Възглавница от две части. Преграда от памук разделя възглавницата на две зони - едната с мек пух - за спане и другата - плътна, пълна със смес от пух и перушина - за четене.

Възглавници, подходящи при пътуване във вид на подкова.

Водни матраци. Казват, че върху такъв матрак човек се върти по-малко, което означава, че възстановяването на организма е без прекъсване. Само че хората ги купуват рядко от страх, да не се събудят в локва.

Антиалергични възглавници и матраци.

Креватчета за малки деца със специални пластмасови вложки, които бебокът може да гризе.

Масажни матраци за спане и събуждане, с вграден измервател на стреса.

Легла с постоянно подгряване, против болки в ставите.

Ортопедични възглавници против главоболие, бръчки и хъркане.

Креват във вид на яма (дълбока около 40 см) сред зелена морава от синтетични зелени влакна. Вътре има одеяло и възглавница. Създателите са сигурни, че след дест години тези легла ще са много модни.

Още в близките години ни обещават легла, които ще измерват налягане и пулс, показвайки ги сутринта на екрана на монитор (ако през нощта показателите се влошат, е предвидено събуждане и съответни препоръки). Друг модел досадно легло ще ни буди на разсъмване и ще напомня ангажиментите ни за деня.

Ще се появят и легла в комплект с огромен компютърен екран на тавана. Чрез безжична мишка човек ще може да се разхожда из интернет, да слуша музика, да чете пощата си. Ако започнете да заспивате, екранът ще се изключи сам.

Време е за раздяла


Трябва да се разделите с вашия матрак, ако...

... се събуждате често и не можете да си намерите удобна поза.
... заспивате по-зле отколкото през миналата година.
...пренощувайки в чуждо легло, сте се наспали по-добре.

Запомнете: приличният матрак се нуждае от обръщане
Специалистите съветват да се обръща матрака през първия месец - веднъж на две седмици, а след това - веднъж на три месеца.
И още нещо: именно матраците понасят лесно агресията - можете да ги биете, колкото си искате. И възглавницата - също.Тя няма да протестира.


 
:: ТЕСТ :: ТЕСТ :: ТЕСТ :: ТЕСТ ::
TEST
Любопитнo за кревата
 • През XVI -- XVII век в Германия имало легла-шкафове: в тях хората влизали и затваряли вратичката, а за лицето им било оставено прозорче.

 • Зверчето кинкажу използва за възглавница опашката си, която е два пъти по-дълга от него.

 • През XVI -- XVII век англичаните вярвали, че онзи, в чието смъртно ложе има перо, няма да почива в мир. Затова махали възглавницата на умиращия.

 • Съществува едно странно приспособление - меки очила за сън - вероятно за онези, които спят под ярка светлина.

 • Сгъваемото легло в Америка носи името на своя изобретател Уйлям Лоранс Мърфи (1876 -- 1959) -- "креватът на Мърфи". Става дума не за брезентовото походно легло с алуминиева рамка, а за легло, което се прибира в шкаф или се вдига към стената. Мърфи го измислил поради необходимост - живеел в миниатюрна стаичка и леглото заемало цялото пространство.

Марсел Пруст бил болен от астма и писал книгите си в леглото, което се намирало в звукоизолирана стая.

 • Кралят на Англия Карл II подарил на своята любимка, актрисата Нел Гуин, сребърно легло, за чието изработване било употребено 90 кг сребро.

 • Стандартна възглавница в Европа е правоъгълната с размери 50х70 и 50х80, докато в Русия е популярна квадратната възглавница 70х70.

 • През 1715 година пред Парижката академия на науките бил представен проект на легло, което през нощта се спускало, а през деня се прибирало към стената във вид на голяма картина.

 • Американският президент Ендрю Джонсън умрял през 1875 година. Той заявявал, че най-добрата постеля ще му бъде американският флаг, а най-меката възглавница - конституцията. Погребали го точно по този начин.

 • Една възглавница попива няколко тона течност, която се изпарява от нашата кожа. Акарите-сапрофити, които живеят в нея, членестоноги с дължина 0,3 мм, предизвикват най-тежките видове алергия, а се хранят с люспички от нашата кожа или микрочастици кръв, която се намира върху перушината. Старата възглавница от перушина се състои от 10% екскременти от тези акари.

 • За съвременните възглавници и одеяла се използват мериносова и камилска вълна, мохер, овча вълна, пух от кашмирска коза, патешки и гъши пух, копринени влакна, натурален пенолатекс, кокос, полиестери, синтетични и растителни влакна.

 • Средното немско семейство сменя леглото си на всеки 5-6 години.

 • Детето спи по-спокойно, ако е завито с одеяло от естествена вълна.

 • Легло с избродирани възглавници, пухена завивка и покривка се смята за традиционен момински чеиз.

 • Според психолозите най-лесно се заспива в светлосиня или зелена стая.

 • Един от експонатите на градския музей в Хаген (Германия) е креват на семейството на търговеца Молл, върху който според преданието на 13 октомври 1813 година е спал беглецът Наполеон Бонапарт.

 • Сред чаршафите на шотландската кралица Мери са намерени пет чаршафа, изтъкани с примес на коприва.

 • През XVII -- XVIII век в Европа били модерни дантелите, включително и при спалното бельо. Тогава в Англия успяли да внесат дантели, като с тях завили куче, върху което после сложили фалшива кожа.

 • Чарлз Дикенс спял и пишел с лице, обърнато на север.

 • Джоакино Росини, съчинявайки своята музика, се завивал с одеяла.

 • През 1969 година в Сан-Пауло (Бразилия) факирът Силк прекарал 111 дни върху легло с гвоздеи.

 • В 1 г матрачен прах живеят около 200 до 15 хиляди акари-сапрофити, а в една двойна спалня те са 500 милиона.

 • През 1882 година за индийски махараджа било направено легло от чисто сребро "Кристоф". Във всеки ъгъл се намирала разголена жена в естествена големина с ветрило в ръка. Когато махараджата лягал да спи, под неговата тежест се включвала музикална кутийка, а жените започвали да махат с ветрилата. Леглото тижало повече от един тон.

 • През 1984 година по време на гастроли в Германия били изгонени музикантите от американската рок-група "Мотли Крю", понеже изхвърлили дюшеците през прозорците на хотела.

 • По време на сън се изгарят повече калории, отколкото когато се гледа телевизор.

 • Клинофобияята е страх да се отиде да се спи. Страдащите от тази болест асоциират съня със смъртта и се страхуват да заспят и да не се събудят сутринта.

 • Според статистиката в Германия всяка трета книга се чете в леглото.

 • Малката възглавница според психолозите оказва успокояващо действие.

 • В САЩ се продават 4 стандартни размери матраци: "за краля" (2,3х2,4 м), "за кралицата" (1,8х2,4 м), "цял" (1,6х2,3 м) и "двойка" (1,2х2,3 м) (обикновено съпружеските двойки вземат два такива).

 • Ако не спим с котка, куче или дете ние се преобръщаме за една нощ средно 50 пъти. С тях го правим много повече.

 • В средните векове имало легла, върху които можели да спят едновременно 68 души.

 • 70% от възрастните не си доспиват.

 • Жените спят по-малко от мъжете и по-често страдат от безсъние.

 • Франц Шуберт понякога цели дни не ставал от леглото и съчинявал музика там., защото често нямал пари за дърва, а в постелята по-лесно се запазвала топлината.

 • Знаменитата френска куртизанка от XIX век Ла Паива имала легло на стойност 100 хиляди франка и площ около 10 кв. м.

 • В 70% от случаите, когато се въртите в леглото, и този, който спи до вас също променя положението си.

 • Писателят Томас Ман наричал кревата "мистичен предмет, мебел" и "малка лодка, която ни отнася в непознати далечини".

 • Един час недоспиване влошават вашата работоспособност с 25%.

 • Лорд Байрон смятал леглото за крепост, в която поетът "може да преживее обсадата на пошлата всекидневност".

 • На сън Дмитрий Менделеев видял периодичната таблица, а химикът фон Щрадониц -- змията, която хапе опашката си - така се родила идеята за пръстена на бензола.

 • Човек може да умре по-бързо от недостиг на сън, отколкото от недостиг на храна. Десет дни без сън и идва краят, а без храна може да се преживее няколко седмици.

 • Гьоте е писал своите "Римски елегии" в лежащо състояние - върху гърба на спящата си възлюбена.

 • Всяка година по пътищата на Америка се случват не по-малко от 100 хиляди катастрофи и с 1500 смъртни случаи, поради заспиване на водачите зад волана.

 • Людовик XIV обожавал да се търкаля в леглото и често пъти свиквал съветниците си в спалнята си.. Казват, че той имал 413 кревата, но най-любимите му били широките и помпозни легла.

 • Ако спите средно 6 часа, имунитетът ви може да се понижи с 50%.
 
 
Нищо ново или стари съвети за добър сън
 1.
Занимавайте се редовно със спорт. Но не го правете преди сън.
 2.
Не яжте нищо по-съществено 3 часа преди лягане.
 3.
Не използвайте спалнята си за учене, работа, изхвърлете от нея телевизора (къде и кога ли тогава  може да го гледаме?)
 4.
Ставайте и лягайте в едно и също време, включително и през почивните и празнични дни. Допускат се отклонения не по-големи от час.
 5.
След обяд и вечеря не се препоръчват кофеин, никотин и алкохол.
 6.
Подредете спалнята си в най-скритото ъгълче на жилището си, дръжте я на студено, на тъмно и на тихо.
 7.
Преди сън почетете или послушайте музика, нещо сладникаво и съвсем некръвожадно.
 8.
Ако не ви дават мира тежки мисли, запишете ги на лист хартия, за да ги сложите поне за през нощта на  друго място.
 9.
Вземете топла вана, ако имате възможност за това.
10.
Ако не можете да заспите, станете, заемете се с нещо интересно, докато отново ви се приспи.
11.
Не дръжте в спалнята си всички цветя в къщата.
12.
Идеалното легло трябва да бъде с 14 см по-дълго от вас, матракът да не е по-стар от 10 години, а възглавницата да бъде на не повече от 2 години.
 
 
© списание «маргарита», 2001-2002
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg