:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 10(17), 2002
Кръвната група влияе на живота и съдбата ни (част 2)

Когато японецът Масахито Наоми написал книга, чието заглавие твърди: "Вие сте такива, каквато е вашата кръвна група", всички негови съотечественици изведнъж му повярвали. Днес най-големите корпорации канят Наоми да им чете лекции с цел да организират по-добре управлението на предприятията. При постъпване на работа кандидатите задължително посочват кръвната си група. И тази графа съвсем не е формална и маловажна. Днес всички японци с гордост посочват своята кръвна група сякаш казват: Аз съм І-ва група - ентусиаст лидер, ІІ-ра - трудолюбив и прилежен, ІІІ-та - аз съм творческа личност и ІV-та - организатор с нестандартно мислене. И отдел "Човешки ресурси" си подбира подходящия човек за съответния пост. Прилежният поставя на конвейра, на твореца създава условия за творчество, организаторът се заема с мениджмънт. Треньори и учители също вземат предвид кръвната група на своите възпитаници. Дори се стига до там, че върху етикетите на безалкохолните напитки се посочват кръвните групи, за които съответният продукт е най-полезен.

Началото на статията е в брой 9/2002 » Ти си от моята кръвна група

Вашата кръв ви задължава


И така, хората с различни кръвни групи се отличават и по характер, и по начин на живот. Учените смятат, че те трябва и да се хранят по различен начин. Физическото натоварване, от което се нуждаят, също е различно.
Първа группа (О)
Основни хранителни продукти — месо и риба. Могат да ги консумират всеки ден, ограничавайки разумно порцията и количеството на мазнините. Полезни са също така и продукти от растителен произход. Изключение прави зелето, което потиска работата на щитовидната жлеза, и царевицата, която влияе върху производството на инсулина. Следва да се ограничи потреблението на плодове с високо съдържание на киселина - например цитрусовите. Би трябвало да се стараят да намалят дела на млечните продукти и яйцата. Зърнените култури и продукти забавят обменните процеси, в резултат на което се появява излишно тегло - затова тяхното потребление трябва да се сведе до минимум, а още по-добре да се изключи изобщо от рациона.
Физическо натоварване — всякакъв вид интензивни упражнения: аеробика, ритмична гимнастика, танци, велосипед, кънки, ролери.
Втора група (А)
Най-полезната храна за тях е растителната. При това е желателно тя да е сурова. Колкото до месото - препоръчва се то да се изключи напълно. Ако това е трудно, нека то да е постно, пилешко месо. Млечните продукти и фасулът също следва да са в ограничени количества.
Физическо натоварване — от всички физически упражнения най-подходящи са релаксиращите: йога, плаване, аеробика (в бавен ритъм), упражнения за разтягане.
Трета група (В)
Най-добре е хората от тази кръвна група да се откажат изцяло от царевица, пшеница, елда, тъй като те забавят обмяната на веществата. Затова пък месо, млечни продукти, яйца могат да консумират смело. От месните продукти за предпочитане е агнешкото. Рибата влияе благотворно на храносмилателната система, но останалите морски деликатеси са вредни за тях. От растителните масла се препоръчва зехтинът. Ядки и семки са вредни. От рациона е необходимо да се изключат доматите. Всички останали зеленчуци са полезни.
Физически упражнения — най-ефективно е съчетаването на натоварването, препоръчано на първа и втора кръвни групи — четири дни интензивно натоварване, аеробика, бягане, три дни — релаксиращи упражнения:йога, плаване, ходене.
Четвърта група (АВ)
Хората от тази кръвна група могат да употребяват месо само в много малки порции. Затова пък морските продукти - риба и всякакви деликатеси (раци, стриди) могат да бъдат много полезни. Изключение прави калканът. Консумацията на фасул, царевица, пшеница, елда трябва да се ограничава. Млечните продукти са полезни - подобряват отделянето на инсулин. Препоръчва се зехтин. Вместо макарони - ориз. Всички зеленчуци са полезни. От плодовете най-неприемливи са бананите и портокалите.
Физическо натоварване - полезно е интензивно натоварване с релаксиращи упражнения. Четири пъти в седмицата нещо по избор: бавна аеробика, танци, ходене пеша, упражнения за разпъване.
И разбира се, дори ако режимът ни е организиран според препоръките на учените, не би следвало преди лягане да се натъпчем с мазна, тежка храна. Защото излишното тегло при всички кръвни групи може да създаде здравословни проблеми.
В този брой още: И краката имат своите тайни
Кръвната група влияе на живота и съдбата ни (част 2)
 
© списание «маргарита», 2001-2002
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg