:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 10(17), 2002
 
 
    И шуми под краката есенната шума, събрала багрите на лятото... Листо от клен - най-есенният символ...

  Напомня петолъчна звезда, магическият символ на земния човек (човека-творец), на здраве и любов. Кленът съединява в едно цяло родствените души, той сякаш побира в себе си енергийния потенциал на човечеството, поглъща всички емоционални взривове, освобождава от бурни кипящи страсти. За да раздели след това получената енергия сред тези които попадат под неговото влияние.

  Кленът е дърво, което помага на хора с различна душевност да постигнат равновесие, носи ни успокоение, увереност в себе си. Това е дървото на вътрешната сила и уравновесеност. То не е обидчиво. Енергията на това дърво е много мека. Кленът сякаш ни приласкава с невидимите си ръце, загръща ни в своето биополе, за да ни е по-удобно и уютно, за да живеем по-комфортно. При среща с това дърво човек винаги усеща тиха радост, подобна на радостта при среща с приятел, когото обичаш. Кленът се отнася благосклонно към всички, но най-добре се чувства с общителни хора.
  Трябва да помним, че това дърво не обича самотата. И ако решим да го отглеждаме, е по-добре да засадим група поне от две-три дървета. Кленът, отглеждан като бонсай също не обича да расте без компания.
   
    Различните видове клен имат символично значение както в Китай, така и в Канада.
  В Китай това е свързано с наименованието на дървото (фенг), което звучи по същия начин като понятието "да се присвои високо звание". Например рисунка на маймуна с опаковано кленово дърво се нарича "фенг-хуи", което в свободен превод означава: нека получателят на тази рисунка получи сан на виден чиновник.

  Най-често обаче свързваме кленовия лист с Канада. Става дума за захарния клен, който освен всичко друго е и източник на кленовия сироп.
   
 
Дългият път на кленовия лист
    През първите десетилетия на заселването на Канада - от края на ХV век и до 1520 г. официалният флаг на тази територия е бил английският флаг с образа на св. Георги. По-късно, когато Канада става френско владение, бил използван флагът на Орлеанската династия с кралските лилии.

Националният флаг на Канада от 1922 до 1964 г.  През 1620-те години Канада отново е под британско влияние и издига държавния флаг на Великобритания. През 1707 г. флаг на Канада става Red Insign (червеният морски флаг с британското знаме в горната си част), по-късно наречен Canadian Red Insign. Той служил на Канада и след образуването на доминиона в 1867 г. от четирите първи канадски провинции. Този флаг бил използван почти до средата на XX век.

Националният флаг на Канада  През 1925 г., бил създаден комитет за разработка на национален флаг. Но едва през 1964 г., (след представянето на повече от 2600 варианта) новият национален флаг бил одобрен от парламента на Канада и утвърден от кралицата Елизабет II. За първи път националният флаг на Канада бил издигнат на 15 февруари 1965 г.

  Има различни легенди, които обясняват защо кленовият лист е станал символ на Канада.
  През 1860 г. уелският принц за първи път посетил Канада. В Торонто било подготвено посрещане на високия гост. населението на града се готвело да посрещне принца със своите национални символи. Така, английските емигранти донесли рози, шотландските - клонки от магарешки бодил (символ на Шотландия). Но за децата на емигрантите, родени в Канада, не намерили символ, тъй като единственият сканадски символ по това време бил бобърът. Между другото, в края на 1830-те години баптистката общност "Св. Йоан" в Квебек приело за символ на своята общност кленовия лист. Именно него предложили да носят канадците при посрещането на уелския принц.

  Червеният и белият цвят станали официални цветове на Канада след утвърждаването им от крал Джордж V на 21 ноември 1921 г.
  Три червени кленови листа са изобразени в основата на щита на държавния герб на Канада, а украса на шлема е лъв, който държи едно кленово листо, по три листа от клен присъстват в гербовете на провинциите Онтарио и Квебек.

  През 1996 година кленовият лист е официално приет за национален символ на Канада.
нагоре
 
© списание «маргарита», 2001-2002
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg