е-списание «МАРГАРИТА»

 
ЗВЕЗДИТЕ за 2010
Искрено поздравявам всички мои читатели с настъпването на Новата 2010 година. Ще чакаме от нея само хубаво - останалото ще дойде само. Според Източния календар 2010 година ще бъде година на белия (метален) Тигър, звяр дързък, силен и главното - рядко срещан. В своите прогнози и надежди ще имаме това предвид, но тъй като годината на Тигъра ще настъпи едва на 14 февруари, засега все още е в сила земният, кафяв Бик. И всички ние, преди всичко се грижим за човешкото, земно благополучие.

И така настъпи новогодишната седмица. Предпразнична суета, приповдигнато настроение, с което очакваме всеки Новогодишен празник. Всички се вълнуват как да го посрещнем по-добре, какво ще ни донесе Новата година. Новогодишната нощ тази година е много необичайна - нощ на пълнолуние и Лунно затъмнение, което настъпва на 31 декември. Затъмнението е частично, видимо на територията на Африка, Индия, Китай, Югоизточна Азия. Луната е в сектора на Рака, в Долен Лунен възел. То предшества слънчевото затъмнение в Козирог, което ще бъде на 15 януари 2010 година в Горен Лунен възел. Твърде символично за смяната на годината - Лунно затъмнение в долен възел символизира миналото, а Слънчево затъмнение в Горен възел дава енергия на настоящето и бъдещето.

Какво да правим в навечерието на Нова година със своето минало? Луната в Рак символизира семейната и етническа традиция, нейната ценност. В никакъв случай не си струва в това пълнолуние да хулим миналото си изобщо и конкретно - отиващата си година. 10-ят градус на Рака, в който е Лунното затъмнение в нощта на Нова година има такъв символичен смисъл - "прекрасният диамант се шлифова в съвършена форма". Нека за всеки от нас личното минало и придобитият за последната година жизнен опит застане пред нас във вид на ценен диамант в процес на обработка. Той, опитът още не е усвоен от нас изцяло, но задължително ще стане почва за бъдещи постижения.

Януарското Слънчево затъмнение носи смисъл на необходимост да приемем върху себе си по-голяма от преди отговорност. Човек без да носи товара на традициите, невкоренен в своята традиция, няма да издържи двойната отговорност, няма да направи кариера, няма да достигне важна за него цел. Астрологическата традиция смята дилемата на Рака и Козирога за онази вертикала, стълбата, по която се издига човек в своя личностен, социален и нравствен растеж. От детство към старост, от семейството към държавата, от "хляба насъщен" към "манната небесна" като символ на духовна храна. Мнозина от нас вярват, че както посрещнеш Новата година, такава ще бъде и тя. Посрещнете я така, както искате да я преживеете.

Какви основни тенденцииие ще ни зададе през новата година безкрайният танц на звездите? Основната характеристика на годината е подвижност и променливост, широк диапазон от рязко променящи се тенденции. Но в крайна сметка - постъпателно развитие на онези процеси, които през есента на 2008 година нарекохме "световна криза". Реформата и "чистката" в социалната сфера и бюрократичните институции бих отбелязала като главна, централна тенденция. Именно тя е необходимият следващ етап в изменението на структурата на световните и вътрешнодържавни отношения. Положението на Плутон в Козирог говори за постъпателно засилване ролята на държавите и международните структури с реални пълномощия. Разбира се, всичко това ще стане не за една година и задължително чрез болезнени реформи. През 2010 година процесът протича под управлението на Плутон в Козирог, Сатурн във Везни и (през лятото) Уран в Овен: "първата вълна" от кардинални събития следват от ноември 2009 до април 2010 година. Втората вълна, вече с участието на Уран (революционни преобразования, в голяма степен прибързани и прекалено решителни, с изсилване) ще са от юни до август 2010 година, третата вълна мероприятия както и през първата фаза, са по-премерени и законни, през август-септември 2010 година. Целият процес по един или друг начин ще засегне всички, ще доведе до съществени преобразования. През 2010 година в космическия оркестър става важно разместване със седемгодишна значимост: пробното излизане на Уран от Риби (където той пребивава от 2002 година) в сектора на Овена, което ще се състои от 29 май до 6 август. Той ще внесе в обичайниото подреждане на нещата бързи, неочаквани промени. Включително ще разчупи закостенели, неработоспособни структури на държавно и междудържавно ниво. После ще се върне в Риби до 13 март 2011 година. Но и този показен скок е достатъчен, за да разбуни революционери и ентусиасти в много пластове на човешкото общество, да опърли с огъня на войната отделни райони на Земята. Защото Уран, влизайки в Овен, ще влезе в конфликт с Плутон, а това носи не само тероризъм, но и тук-таме военни държавни преврати. Например в планински страни.

Позитивна демонстрация ще станат иновации и технически въоръжения. Това обаче най-вероятно няма да бъде преди 2011 година. Както е известно, народите отначало бързо и енергично правят много непоправими глупости, и само отделни таланти без да бързат изобретяват умни неща. Реформаторът Уран още не е приключил с преобразуването на сектора на Риби - отношението към православната вяра, социалния сектор, фармацевтиката, химическата и нефтена промишленост. Време за основни иновации в тези сфери е отделено до пролетта на 2011 година. Време е и да се побърза. Намирайки се от 2011 до 2018 година в Овен, Уран ще донесе обновление на металургичната промишленост и военното производство. Сега Плутон е в Козирог и ще бъдат прекроявани именно оформените, обичайни структури и форми на властта. Колкото и да се крие от реалността, светът стремително се обновява. Но и беди Уран в Овен ще причини немалко - горещите точки на картата на света през лятото на 2010 година и в началото на 2011 ще се увеличат значително. Ако не поради войни, то поради природни катастрофи. Струва ми се, че това лято на Земята може съществено да се активизира вулканичната дейност и да нараснат загубите от пожари. Въпросите на ядрената безопасност могат да станат "горещи" през лятото на 2010 година и това далеч не е всичко. Сатурн, този антипод на Уран, от 8 април до 22 юли 2010 година ще се върне от сектора на Везни, където той сега структурира и изпитва стабилността на социалните институции и системата на международни отношения, в Дева. Ще се върне, за да постави точката над "и"-то в посока по-нататъшно формиране на фундамента на променените от кризата промишленост, икономика и медицина. Това не е равносметка, а само завършване на първия етап на постановка на задачата.

Както е известно, само правилната постановка на задачата дава надежда за успех на всяко начинание. Връщайки се в края на лятото във Везни, Сатурн с нова сила заедно с Плутон ще продължи започнатата в края на 2009 година "чистка" и оптимицзация на бюрократичните и социални институции. И последният социален фактор - Юпитер - даващ енергия за експанзия, отместващ границите, влияещ върху формирането на традициите и системите от ценности на цели групи хора на ниво мироглед. Енергията на Юпитер подгонва първооткривателите и аватюристите, подхранва ентусиазма на учените и дейците на културата, стимулира международните връзки и съдружия. В началото на 2010 година Юпитер се движи по Зодиака със скорост, значително превишаваща средната - от 19 януари до 7 юни за година той ще успее да прескочи сектора на Риби, до 23 юли да стигне до 4-я градус на Овена, засилвайки многократно въздействието на намиращия се по това време там Уран. Ще спре в края на юли, изчерпвайки своя ентусиазъм, опомняйки се от всичко, което е сътворил и ще се обърне тихичко назад и до 10 септември ще се върне в сектора на Риби, оставайки там до края на годината. Високата скорост на Юпитер подгонва социалните процеси и ускорява социалната адаптация на хората към променените условия. Следователно, ако предполагате преместване, направете го в началото на годината - по-лесно ще влезете в новата среда.

Независимо, че от древни времена Юпитер се смята за "голямо щастие" и източник на блага, неговата енергия усилва всичко - и хубавото, и лошото. Това е енергия на растежа, на размножаването. Докато той се намира в Риби, ще "размножава" и парите. По принцип парите трябва да работят. През февруари-март обаче той може рязко да засили и инфлационните процеси чрез увеличаване на цените. Вероятно ще засили и спекулативните тенденции. Дори цените на имотите е възможно през пролетта бързо да подскочат, но едва ли ще е за дълго. В края на март-април може да има рязък срив на спекулативно надутите цени или рязко повишаване на спекулативно занижените цени. В позитивен вариант Юпитер, докато се движи по Риби, ще помогне за увеличаване на социалните помощи, ще стимулира благотворителността на законодателно ниво. В по-лошия вариант - ще насочи колосални пари за борба с глобалното затопляне и други химери. Преминавайки по Овен от юни до септември той ще придаде глобален размах на разрушителните "лудории" на Уран, ще подхрани с идеи и енергия спекуланти и авантюристи, а своите научни пробиви ще отложи за 2011 година. Връщайки се в началото на септември в сектора на Риби зааедно с Уран, ще продължат реформите и неволно ще подгреят спекулативните тенденции на пазарите, в резултат на което периодично цените ще растат и спадат.

Ето такава весела 2010 година ни предстои, година на белия Тигър, този необикновен и рядко срещан звяр. Надявям се да не сте се изплашили от бъдещето. Не такава цел съм си поставяла. Просто, според своите разбирания и умения преведох езика на звездите. Да се живее може във всяко време, и то нелошо. Особено ако си разбрал "правилата на играта" и тенденциите, в които остава само да се впишеш. Което желая искрено на всички. И както през минали години моля за извинение, че прогнозата за Новата година не прилича на празнична торта. Но пък пътните знаци и стълбове могат да помогнат да бъдат преодолени житейските несгоди и всеки да намери своя път към Храма. Или поне да запази и умножи своето земно благополучие.
Н.Чиркова
© списание «МАРГАРИТА», 2001- 2009