Начало
хороскопи | дневен | седмичен | месечен | архив | блог | контакти |
  • ЗЕМЯ
  • НЕБЕ
  • ЗВЕЗДИ
  • ВРЕМЕ
  • ЧОВЕК
  • ПЪТ
  • КЛЮЧ
  • СЛОВО
 
 
Твърде често подценяваме силата на докосването, усмивката, добрата дума, изслушващото ухо, искрения комплимент или най-дребния акт на загриженост, а всички те... имат потенциала да преобърнат цял един живот!
Леонардо (Лео) Бускалия (1924 - 1998)
известен като "д-р Любов", американски автор и мотивационен говорител, професор в катедрата по Специална педагогика в Университета на Южна Калифорния. .
 08-11-2016
 
Отнасяй се към всички добре и с уважение дори към онези, които са груби с теб. Не защото те са достойни хора, а защото ти си достоен човек.
Конфуций (550 - 478г. пр.Хр.)
китайски мислител и философ, една от най-влиятелните личности в китайската и световна история и религия. Приживе признат за учител на 10 000 поколения.
 23-07-2016
 
С течение на времето, ще научиш тънката разлика между това, да крепиш една ръка и да заробиш една душа и ще научиш, че да обичаш, не значи да се осланяш на някого и че партньорство, не значи сигурност.

Ще започнеш да научаваш, че целувките не са договор, нито подаръците са обещания...

Ще научиш, че колкото по-сурово съдиш другите, толкова по-сурово ще те съдят и накрая ще те осъдят.

Ще научиш, че няма значение на колко парчета се е пръснало сърцето ти, светът няма да спре, за да ти даде възможност да се възстановиш.

Ще научиш, че човек сам трябва да поддържа собствената си градина и украсява душата си, вместо да чака някой друг да му подари цветя.

Ще започнеш да приемаш провалите си с високо вдигната глава и гледайки напред, ще се научиш да строиш "днес" всичките си пътища, защото "утре" може да бъде твърде несигурно и бъдещето има навика да пропада в бездна…
Хорхе Луис Борхес (1899 - 1986)
аржентински писател, есеист, поет и преводач, един от най-изтъкнатите южноамерикански автори на 20 век
 09-06-2016
 
Колкото по-ниско е душата на човек, толкова по-високо вирнат е носа му. Носа си разпростира той дотам, дорде душата му не е дорасла.
Омар Хайям (1048 - 1131)
персийски енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном. Известен е със своя Рубаят, сборник от рубаи, поетични, мъдри четиристишия.
 05-04-2016
 
Ценете онези, които умеят да виждат във вас три неща: тъгата, скрита зад усмивката, любовта, скрита зад гнева, и причината за вашето мълчание.
Китайска мъдрост
 02-04-2016
 
Колкото повече пари имаш, толкова повече имаш познати, с които не те свързва нищо, освен парите.
Тенеси Уилямс (1911 – 1983)
американски писател, драматург, носител на наградата Пулицър (1959); "Трамвай-желание" и "Котка върху горещ ламаринен покрив " му осигуряват репутацията на велик драматург.
 30-03-2016
 
Три неща правят човека щастлив: любовта, интересната работа и възможността да пътешества.
Ивон Бунин (1870-1953)
Първият руски писател, получил Нобелова награда за литература през 1933г.
 23-03-2016
 
По-близо до Бога
Едно от най-вълнуващите и възхитителни поучения е фразата: "Бог е по-близо до грешниците, отколкото до светците." Господ има нишка, която го свързва с всеки от нас. Когато ти правиш нещо неправилно, тази нишка се къса, а Господ я завързва отново като прави възелче.
Колкото повече са греховете, толкова повече са възлите върху нишката, и толкова по-къса става тя и дърпа човека по-близо до Неговата милост."
 20-03-2016
 
Ако търсиш подслон за душата, значи си душа; ако дириш парче хляб, си хляб; ако търсиш капка вода, си вода; ако си по дирите на жестокостта, си тиранин; ако дириш любов, си влюбен. Ти си онова, което жадува душата ти.
Руми (1207- 1273),
персийски поет и суфистки мистик
 20-03-2016
 
Дървото, дори и подсечено с брадва, отново зараства, и раната от стрелата се излекува и зараства. Но стрелата словесна е неизцелима, понеже попада право в сърцето.
Св. Йоан Дамаскин (ок. 675 - 749г.)
Смятан за създател на т. нар. "Осмогласник" (октоих), който се употребява в Православната църква и днес
 19-03-2016
 
Съществуват четири огромни препятствия по пътя към истината. Те пречат на всеки умен човек и трудно му позволяват да стигне до истинската мъдрост. Това са: примерът на жалък и недостоен авторитет; постоянството на навика; мнението на невежествената тълпа и прикриването на собственото незнание с показна мъдрост.
Роджър Бейкън (1214-1292)
английски философ, алхимик и францисканец
 18-03-2016
 
Младостта е щастлива, защото притежава способността да вижда прекрасното. Когато тази споосбност се изгуби, започва безнадеждната старост, увяхване, нещастие. Щастието изключва старостта. Който запази способността да вижда прекрасното, той не старее!
Франц Кафка
 17-03-2016
 
 
 
 

Истински близък ти е този, който познава миналото ти, вярва в бъдещето ти, а сега те приема такъв, какъвто си.

Фридрих Ницше (1844 - 1900),
класически филолог, философ и писател .
09-02-2017

Бъди себе си.
Другите роли са вече заети.

Оскар Уайлд (1854 - 1900)
знаменит ирландски и британски драматурт, писател и поет
09-10-2016
 
А времето не лекува. То не закърпва раните, то просто ги прикрива отгоре с марлената превръзка на нови впечатления, нови усещания, житейски опит. И понякога, закачвайки се за нещо, тази превръзка се смъква, и свежият въздух попада в раната, дарявайки я с нова болка... и нов живот.
Времето е лош доктор. Кара ни да забравим за болката от старите рани, нанасяйки ни все нови и нови. Така и пълзим в живота, като негови ранени войници. И с всяка година все расте и расте броят на лошо поставените превръзки върху душата ни.
Ерих Мария Ремарк (1929 - 1970)
немски писател, един от най-известните автори на антивоенни романи
02-07-2016
 
Ти никога няма да успееш да оправдаеш чуждите очаквания. Другите винаги ще бъдат недоволни от нещо, защото тяхната причина е вътре в тях, а не вътре в теб.
Шpи X. У. Л. Πooнджи (1910 - 1997),
по-известен като Пападжи, индийски Учител, yчeниĸ нa Paмaнa Maxapши.
15-06-2016
 
Странно време е! Телефони без копчета. Врати без дръжки. Хора без мозъци. Връзки без чувства...
Робърт Дохърти (р. 1959г.)
Псевдоним на Боб Майер, американски писател на бестселъри в жанра трилър, научна фантастика, исторически романи и документални книги за обучение и мотивация.
26-04-2016
 
Три са пътищата, водещи към знанието: пътят на размисъл е най-благородният, пътят на подражанието е най-лекият и пътят на опита е най-горчивият.
Конфуций (550 - 478 г.пр.Хр.)
китайски мислител и философ, ученик на Лао Дзъ, една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия. Приживе е признат като "учител на 10 000 поколения".
 08-04-2016
 
Искаш ли да си мъдър? Не искай всичко, което видиш; не вярвай на всичко, което чуваш; не говори всичко, което знаеш; не прави всичко, което умееш, а само онова, което е полезно.
Ян Амос Коменский (1592 1670)
чешки религиозен деец, мислител, общественик, родоначалник на съвременната педагогика
 01-04-2016
 
Стремежът да си винаги прав е признак на вулгарност.
Албер Камю (1913-1960)
френски писател, драматург,журналист и философ, носител на Нобелова нгарада за литература за 1953г.
 28-03-2016
 
Представете си, че животът е игра, която се състои от жонглиране с пет топки. Тези топка са: Работа, Семейство, Здраве, Приятели и Душа, и за вас е важно ловко да жонглирате с тях и да ги държите постоянно във въздуха.

Скоро ще разберете, че топката Работа е направена от каучук и ако я изпуснете без да искате, тя ще отскочи и ще се върне обратно в ръцете ви. Но останалите четири – Семейство, Здраве, Приятели и Душа са стъклени. И ако изпуснете някоя от тях, целостта й ще се наруши, ще се надраска, или пък направо ще се разбие на парчета. И никога няма да бъде както преди.

Длъжни сте да мислите за това и постоянно да се стараете то да не се случва. Работете максимално ефективно в работно време и се прибирайте вкъщи навреме. Посвещавайте нужното време на семейството си, приятелите си и пълноценния отдих. Всяка ценност е ценна само, ако я ценят.
Брайън Дайсън
Една реч на бившия СЕО на Coca-Colа, известна още като 30-секундната реч на Брайън Дайсън.
 13-03-2016
 
– А къде са хората? – обади се най-сетне малкият принц.
– В пустинята човек се чувства малко самотен...
– Човек е самотен и между хората - каза змията.
Екзюпери -Малкият принц
 14-03-2016
 
Има прекрасни хора, които срещаме в неподходящ момент. Има и хора, които са прекрасни, защото ги срещаме в подходящия момент.
Давид Фоенкинос
"Деликатност" е петият роман на нашумелия френски писател и филмов сценарист Фоенкинос, преведен на български. Романът има 10 литературни награди, а през 2011 г. е екранизиран с Одри Туту в главната роля.
 15-03-2016
 
Страхувам се, че непременно ще настъпи денят, когато технологиите ще надминат обикновеното човешко общуване. И светът ще получи поколение от идиоти.
Алберт Айнщайн
 16-03-2016
 
 
Всичко, което те дразни, те учи на търпение.
Всеки, който те изоставя, те учи как да останеш изправен на собствените си крака.
Всичко, което гневи, те учи да прощаваш и да изпитваш съпричастност.
Всичко, което има власт над теб, те учи как да си вземеш силата обратно и да се подчиняваш само на вътрешния си глас.
Всичко, което буди в теб омраза, те учи как да обичаш безусловно.
Всичко, което те кара да се страхуваш, те учи как да бъдеш смел и да преодоляваш страховете си.
Всичко, което не можеш да контролираш, те учи как да оставиш нещата да следват естествения си ход и да вярваш в промисъла на Вселената.
Джаксън Кидард
Извървял пътя от успешен френски предприемач до философ и йога.
Умира през 1901 г. в Амритсар, Индия.
20-06-2016
 
Хитростта е талантът на егоистите и може да заблуди само глупците, които приемат словоохотливостта за ум, сериозността - за благоразумие, безсрамието - за талант, гордостта - за достойнство.
Оноре Габриел Рикети, граф дьо Мирабо (1749 - 1791) е френски революционер, писател, дипломат, масон, журналист, държавник, един от най-знаменитите оратори и политически дейци на Франция..
20-06-2016
 
На нас не ни е дадено да знаем "времената и годините", които Бог е положил "в Своя власт" (Деян. 1:7). Ние обаче добре знаем, че "един е Господ, една е вярата, едно е кръщението". Добре знаем, че "един е Бог и Отец на всички, Който е… във всички нас" (Еф. 4:5-6), както и че Този Бог "не е създал смъртта и не се радва, кога гинат живите" (Прем. Сол. 1:13). И тъкмо затова имаме нашето задължение – като Божии приятели и Негови съработници – всякога да свидетелстваме за Него и за Неговото Възкресение, с което бе положено началото и на нашето спасение!

Като поздравяваме с преславното Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква – в обичната ни Родина и далеч от нея, благопожелаваме на всички вас светла пасхална радост, мир и светлина в душите и в сърцата, крепка вяра и надежда, и по-голямата от всички тях неоскъдяваща Божия любов! Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ - 2016 (откъс).
01-05-2016
 
Ако обичаш човека такъв, какъвто е, то ти обичаш него. Ако се опитваш да го промениш кардинално, то ти обичаш себе си.
Аврелий Августин Блажени)(354 - 430)
светец и Отец на Църквата в римокатолицизма, както и патрон на Августинския монашески орден, автор на огромен брой съчинения — над 11 в повече от 240 книги.
13-04-2016
 
Не се страхувайте да бъдете глупак. Невъзможно е да бъдете млад и мъдър. Младите хора, претендиращи за мъдрост, като правило са циници. Цинизмът се маскира като мъдрост, но в действителност е много далеч от нея. Затова циниците не научават нищо ново. Цинизмът е доброволна слепота, отказ от света, защото циникът се бои, че светът е опасен и може да го разочарова. Циникът винаги казва "не". Но най- хубавото в живота ви може да се случи само когато казвате "да".
Стивън Колбър (1964)
актьор, сатирик, режисьор, писател, обявен от американското списание Тайм през 2006 г. за една от 100-те най-влиятелни личности на годината
04-04-2016
 
За човечеството има три реални заплахи: материализмът на учените, невежеството на свещениците и хаосът на демокрацията.
Питагор (585г.пр.Хр. - 580г.пр.Хр.)
древногръцки математик, философ и мистик
 27-03-2016
 
Свободата не е в това да правиш каквото си поискаш, а в това никога да не правиш каквото не искаш.
Жан-Жак Русо (1712 - 1778)
 25-03-2016
 
Светът се състои от безделници, които искат да имат пари, без да работят, и от глупци, които са готови да работят, без да забогатяват.
Бърнард Шоу
 12-03-2016
 
Когато се влюбват, незрелите хора унищожават един на друг свободата, създават зависимост, градят затвор. Зрелите хора в любовта си помагат един на друг да бъдат свободни; помагат си да унищожат всякакви зависимости. Когато любовта живее в зависимост, се появява уродливост. А когато любовта тече заедно със свободата, се появява красота.
Ошо
 11-03-2016
 
Животът е трагедия, когато го гледаш в едър план, и комедия, когато го гледаш отдалече.
Чарли Чаплин 
 10-03-2016
 
Всяка вечер си записвайте върху хартия шестте най-важни неща, които трябва да направите утре. Докато спите, подсъзнанието ви ще свърши цялата необходима работа и ще определи как можете да ги свършите по най-добрия начин. И вашият нов дeн ще бъде много по-ефективен.
Том Хопкинс
 09-03-2016
 
 
 
 
© е-списание МАРГАРИТА 2001-2016
При използване на материали от сайта позоваването на margaritta.dir.bg и активен линк е задължително.