|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив ||
брой 5(12), 2002

ПРОЛЕТ Е. ВРЕМЕ Е ЗА НОВА ПРИЧЕСКА

Какво още можете да прочетете в този раздел?
  Избирайки прическа всеки се стреми тя да хармонизира чертите на лицето му, да го направи по-привлекателно и младолико, всъщност да отговаря нй-добре на формата на лицето. Трябва обаче да се има предвид, че пълна свобода на избора могат да си позовлят само притежателките на овално лице с правилна форма.
  Формата на вашето лице е основното, с което трябва да се съобразявате при избора на нова прическа. Затова е толкова необходимо да знаем какъв тип е лицето ни, какво можем да променим и какво просто не бива да опитваме, за да си спестим огорченията и лошото настроение след неподходящото подстригване. Вдигнете косите си и внимателно разгледайте лицето си в огледалото. Кой го познава по-добре от вас? А лицата на звездите ще ни подскажат как да определим формата на нашето собствено лице.
I. Овал
Това е меко закръглена форма, малко по-тясна в областта на скулите, отколкото по линията на слепоочията. Височината на лицето е 1,5 пъти надвишава неговата широчина. Тези пропорции се смятат за идеални.

Ако имате подобен тип лице, практически ще ви отива всякаква прическа. Вашият тип лице ви позволява по-голям брой варианти на прически и подстригване, отколкото на всеки един от останалите типове лица.
Вие можете да носите както къси коси, така и прически със средна и дълга коса, тъй като вашата форма на лицето е добре балансирана и пропорционална.

Повечето световно известни модели и кинозвезди принадлежат именно към този тип.

ЗВЕЗДИ С ОВАЛЕН ТИП ЛИЦЕ
Elle MacPherson
Cindy Crawford
Sharon Stone
Julia Roberts
Uma Thurman
Jennifer Aniston
  II. Правоъгълник
Това е лице с удължен и фин овал. При него разстоянието между слепоочията е равно на разстоянието между долната част на скулите. Този тип лице често има тясна брадичка или много високо чело.

Ще ви отиват прически със средна дължина на косата, подстригана в каре, тъй като обемната прическа отстрани на лицето ще компенсира неговата недостатъчна широчина.
Би следвало да се избягват разпуснати дълги коси — това още повече ще удължи вашето лице. Оптималният вариант е — прическа до раменете, което позволява да се направят по-обемни кичури, за да изглежда лицето ви по-хармонично.

ЗВЕЗДИ С ПРАВОЪГЪЛЕН ТИП ЛИЦЕ
Janet Jackson 
Gwyneth Paltrow 
Stephanie Seymour
Niki Taylor 
Kirstie Alley 
 

  IIІ. Кръг 
Такива лица се отличават с кръгла брадичка и най-голямо разстояние точно между скулите на нивото на ушите. Разликата между височината и широчината на такова лице не превишава 3 см.

За такива лица се препоръчват високи обемни прически — само в този случай формата на вашето лице ще изглежда по-тясна и удължена. Ще ви отиват също така и прически с права коса, но с дължина най-много до линията на брадичката.
Категорично не се препоръчва подстригване тип каре със заоблени очертания, което ще добави излишна тежест на формата на лицето. Тъй като най-широката част на лицето се намира в областта на ушите, би следвало по всякакъв начин да избягвате точно в това място пищна, обемна прическа, за да не направите лицето си по-широко.

ЗВЕЗДИ С КРЪГЛО ЛИЦЕ
Kate Winslet
Drew Barrymore 
Christina Ricci 
Fairuza Balk
Ingrid Bergman 

  IV. Квадрат
За този тип лица са характерни ясно изразени паралелни прави линии от слепоочията до брадичката.

Високите прически не се препоръчват, тъй като те ще подчертаят и без това твърде симетричната удължена форма на вашата глава. Много по-подходяща би била не много късо подстригана коса с бретон, с достатъчен обем, прикриващ областта на ушите. Добър вариант е и по-дълга коса с чупливи кичури около лицето.
Би следвало да избягвате по-всякакъв начин прически с гладка, дълга права коса с прав път или късо, равно подстригана права коса до брадичката, което само ще подчертае излишната квадратност на лицето ви. Ако имате дълги прави коси, постарайте се да придадете повече обем над главата и по цялата дължина на косата.

ЗВЕЗДИ С КВАДРАТЕН ТИП ЛИЦЕ
Demi Moore 
Sandra Bullock 
Kristin Scott Thomas 
Helena Bonham Carter 
Isabella Rosellini

 V. Сърце
Лицето от този тип е най-широко на нивото на веждите и над тях, като постепенно се стеснява по линията на слепоочията и бузите, завършвайки с неголяма деликатна брадичка.

Високите прически само ще подчертаят долната тясна част на лицето ви, затова е по-добре да се избере дължина на косата точно до брадичката, като чрез плавни едри къдри се уравновеси долната челюст. Подходящи са и варианти с по-дълга коса. Препоръчват се прически с път в средата или встрани. Може да опитате и вариант с прибрани назад или зад ушите коси, като по този начин ще привлечете вниманието към вашите очи, а ширината на скулите в тази част ще изглежда по-балансирана.
Не се препоръчват къси обемни прически, които само ще направят по-тежка и голяма горната част на главата. Докато с увеличен обем на тила може много успешно да се балансира и тясната брадичка, и широките скули.

ЗВЕЗДИ С ЛИЦЕ ТИП СЪРЦЕ
Jennifer Love Hewitt
Linda Evangelista 
Claudia Schiffer 
Michelle Pfeiffer 
Juliette Binoche

VI. Триъгълник
Този тип лице е с обратно обърната сърцевидна форма. Доминираща е линията на брадичката, която се стеснява към скулите и слепоочията.

Препоръчва се по-къса коса, която да балансира подчертаната линия на брадичката, прически, които са обемни на слепоочията и изтънени към брадичката. За да постигнете обем в горната част на лицето си, имате нужда от постригване на много пластове. Баланс можете да постигнете като подчертавате черти, които иначе оставт подценени. Косата зад ушите ще привлече вниманието към очите ви и тази област ще изглежда по-широка.

ЗВЕЗДИ С ТРИЪГЪЛЕН ТИП ЛИЦЕ
Избягвайте дълги прически, които привличат вниманието към брадичката или прически с твърде голяма височина на темето. По-голям обем на прическата на линията на брадичката ще придаде тежест на лицето. Ако все пак предпочитате дълга коса, носете я прибрана на тила.
Kathy Ireland
 

  VІІ. Диамант
Тази форма е съчетание между формите тип сърце и овал. Най-широката част на лицето са скулите, широчината на лицето на нивото на челюстта е равна на широчината на челото.

Най-важното е да не се закрива лицето с коси, за да не се скрива красотата на лицевия овал.
Безспорно, на такъв тип лице подхождат прически от всякакъв стил, защото това не е лице, а истински брилянт.

ЗВЕЗДИ С ЛИЦЕ ТИП ДИАМАНТ
   Обърнете внимание колко добре изглеждат пищни кичури около слепоочията, придаващи на прическата форма на сърце. Желателно е също така и увеличението на обема на косата в краищата й, около шията, което по най-добър начин уравновесява линията на широките скули.
Sophia Loren 
Katharine Hepburn
  Разбира се не е маловажно и каква е косата ви: естествено права, къдрава, чуплива, с твърд косъм, мека, тънка. Познаването на тези нейни качества, заедно с правилно определената форма на лицето ще ви даде възможност да си представите и осъществите най-добре крайния резултат от смяната на прическата.
(При подготовката на статията са използвани материали от www.visual-makeover.com)

|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив ||
e-mail: margaritta@abv.bg
© списание «маргарита», 2001-2002