начална празнична страница
Замисляли ли сте се какво всъщност си пожелаваме най-често, когато часовниците отмерват първите минути на настъпващата, очакваната с надежди и опасения Нова година?
 Щастлива Нова година!
Нова година - нов късмет!
Какви са най-често срещаните послания, които отправяме към близки, познати и приятели, с поднасянето на новогодишен или коледен подарък?
       П О Д А Р Ъ Ц И Т Е   С А  П О С Л А Н И Я
  Най-трудното вече е зад теб, по-нататък всичко ще бъде добре!
Казваме го на човек, за когото отминалата година е била нелека и ние знаем за това. Подарява се нещо красиво, богат украсено, дори лекомислено. Например някакъв аксесоар за лятна дреха на жената или защо не, каубойска шапка за мъжа.
 Независимо от всичко, този свят е прекрасен!
Това послание става и за формален подарък на колега (колега-приятел, секретарката на началника?!), но е подходящ и за напълно сериозни отношения. Общото правило е: подаръкът да е част от света на прекрасното. Това може да бъде албум за колекционера и любителя на изкуството, кошничка с цветя или мила новогодишна картичка със стръкче цвете, но по-важното е Вашата увереност в истинността на посланието. Ако не сте сигурни, поднесете нещо друго.
 Колко е хубаво, че сме заедно в това трудно време!
Това послание е част от личен подарък. Може да бъде и нещо самоделно, но задължително хубаво и оригинално опаковано. В съдържанието на подаръка е напълно допустим намек за някакво съвместно преживяване (изобщо, а не само през отминалата година). Такъв подарък е най-често срещан при дълга и проверена дружба, семеен живот или (но доста по-рядко) продължителни любовни отношения.
 Благодаря ти, че през тази година ти беше с мен!
Това послание също подсказва личен подарък, но все пак по-формален, отколкото в предния случай. Заедно с поднасянето на подаръка може да бъде изразена надежда за развитие и укрепване на отношенията. В този случай се появява внимателно подбран интимен компонент. Например мъжът може да подари на жената разкошен домашен халат (но не и бельо!).
Аз искам и през Новата година всичко при теб да е толкова хубаво, както и през тази!
Весел, забавно оформен подарък. С играчки, елхови украшения и всичко, което Ви хрумне. Подходящ е и за лични, и за служебни или приятелски компании.
   Аз вярвам, че следващата година ще бъде по-добра!
Подарък-надежда. всеки решава сам. От първото послание се отличава по това, че трудностите, които преживява човекът, комуто се поднася този подарък, носят не съвсем преходен характер (например, хронично заболяване) и с настъпването на Новата година те няма да преминат.
Начало • Традицията повелява • Има ли дядо Коледа? • Подаръците са послания  Коледен разказ
Какво ни предрича 2004 година?  Санта Клаус, дядо Коледа...  Сурва, сурва, весела година!
Рецепти за новогодишна трапеза  Именниците празнуват  Игри и забавления
© е-списание «маргарита», 2001 -2004