брой 1 (8), 2002   
|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово || архив |
   Усещате ли още аромата на Коледата? Не е ли това тръпчиво-сладкия дъх на канелата, който сгрява душата, умиротворява и отпуска сърцата ни, прави ни по-добри и по-истински. И не помним ли през целия си живот една топла стая с елха и усмихнати очи, където се връщаме в мислите си, в спомените си, в надеждите си... И когато в ръцете ни изстива чашата с топло ароматно вино, сме толкова далеч и толкова близо. Тогава сякаш две ръце ни завиват с топло одеяло и усещаме колко ни е липсвала тази топлина и уют...
   А навън вали сняг...
   
К А Н Е Л А Т А

  Най-важната коледна подправка се добива от кората на канеленото дърво и се продава на пръчки или смляна на прах. Най-ценната, най-ароматичната канела произхожда от Шри Ланка. За нейното използване свидетелства книгата на император Шен-Нунг-Кваи (2800 т. пр. Хр.) за растенията. В средните векове канелата пристигала в Европа от Цейлон.

   Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, Виетнам, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам, Шри-Ланка и Индонезия.
   Канеленото дърво е вечнозелено дърво или храст с височина до 15 м от семейство Лаврови. При всички видове канелено дърво се използват кората, листата и изсушените плодчета. Кората се употребява цяла или смляна, от листата се произвежда канелено масло. Когато дължината на младите клонки достигне 3 м и диаметър не по-малък от 2,5 см, те се режат. В Индия и Шри-Ланка това се прави два пъти в годината в сезона на дъждовете. След като клоните се почистят от листата и дребните клончета, от тях се сваля кората и външния слой на епидермиса от първичната кора, а останалата част, което всъщност е добре познатата ни канела, се връзва на снопчета и се суши на слънце. Едва тогава тя придобива типичния си канелен цвят.
   Типичният аромат на канелата е ароматът на етеричното масло, което тя съдържа (до 1,5%). В състава му влизат алдехид на канелената киселина, феландрен и евгенол. Маслото на китайската канела не съдържа евгенол.

   Канелата притежава силен, специфичен аромат и остър, горчиво-сладък вскус. Спомага за по-доброто храносмилане, предизвиква апетит и укрепва стомаха. Като подправка се съчетава много добре с други подправки — ароматични и тръпчиви. Използва се във всички блюда, където има и захар, плодови супи, печива, компоти, пудинги, плодови рула, в ликьори, грог, пунш, кафе, и разбира се в греяно вино. В малки количества се използва и в някои рецепти за приготвяне на месни ястия.
  За придаване на източен аромат се използва и в парфюмерията.

   Влиянието на канеленото етерично масло върху емоционалното състояние се състои в ефекта му да съгрява и оживява. Сравняват канелата с топла завивка, която сгрява както физически, така и емоционално (при страх, самота, изолация). Отпуска и създава атмосфера на умиротворение и покой, активизира вдъхновението. Това е особено забележимо в зимния период, когато не са редки депресиите, зимната меланхолия, когато на всички не ни достига топлина, движение и оптимизъм. Ароматът на канела малко възбужда, довежда до чувствено оживление, подтиква към активност. В него има нещо от веселото припукване на огъня в камината и празничните светлини.

   Козметичното приложение на канелата е ограничено, заради нейната способност да предизвиква раздразнение на кожата. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането, което е важен фактор за красотата. Лечебното действие на канелата се проявява при стимулирането на кръвообращението, което е особено полезно при преохлаждане, простуди, болести на ставите и гръбначния стълб. Канелата е класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния: хранително, алкохолно, никотиново. Канелата е полезна при заболявания на стомаха, червата, черния дроб.

     Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх.

  Магическото действие на канелата се намира под планетарното влияние на Марс — най-мъжествената планета. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен. Ароматът на канелата помага да се придобие независимост и оригиналност, сила и увереност.

Знаете ли, че...
  • Щипка канела, добавена в чаша ябълков сок, не само придава нов аромат на напитката, но и потиска развитието на болестотворни бактерии. При промишленото производство на ябълковия сок, той се пастьоризира чрез еднократно нагряване при 60-70°С в продължение на 15-30 мин. Добавянето на канела предпазва по-добре продукта от микроорганизми. При направени опити с добавяне на най-разпространените хранителни патогени: стафилококи, салмонела към образци от пастьоризиран ябълков сок, в образците с канела тяхното развитие било силно забавено.

  • Добавено към друго растително масло (2-3 капки на 10 мл), канеленото масло може да се използва за масаж при ревматични болки, при ухапване от насекоми, при синини, при слаби венци (2 капки във водата за изплакване).

  • При грип, простуда, стомашни болки, закъснения в менструалния цикъл, при импотентност може да се вземе лъжичка мед с 2-3 капки канелено масло или просто да се поръси с канела на прах.

Рецепти за греяно вино с канела, ябълки, мед...

e-mail: margaritta@abv.bg
© списание «маргарита», 2001-2002