:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 7(26), 2003

 Едно от
десетте най-популярни растения в Европа и САЩ. В последните десет години на миналия век е вече едно от най-продаваните цветя заедно със саксийните хризантеми и пеларгониуми. Много непретенциозно, затова се препоръчва и на начинаещи любители на цветя. Обилно цъфтящо от юни до октомври с най-разнообразни багри, запазващо декортивността си, с възможности да се отглежда като балконско, градинско и дори стайно растение и ниска цена - всичко това го прави желано и достъпно за мнозина.
 
  


   У нас го наричат циганче, сигурно все заради тази непретенциозност и весели, шарени цветове, в Англия заради "усърдното" си и продължително цъфтене са го нарекли "Busy Lizzie", руснаците го наричат гальовно "мокрия Ванка", защото предпочита винаги да му е по-мокричко или "огънче", заради ярките му цветове.

  Циганчето или както е латинското му наименование Impatiens е от семейство Balsaminacea. Названието на рода произхожда от латинските думи im (in) — не, без и patiens — понасящ, издържащ на натиск, което намеква, че зрелите плодчета, криещи десетки семенца, не понасят и най-леко докосване до тях - веднага се отварят, пръскайки семенцата. Семейството наброява около 500 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения и полухрасти, разпространени предимно в субтропиците и тропиците на Азия и Африка.

   У нас, цветята, които познаваме от саксиите и градините на нашите баби са от по-разпространените сортове Impatiens walleriana и Impatiens balsamina.

Impatiens walleriana Hook. (синоними - I. hostii Engl. et Warb., I. sultanii Hook. f.).
Родината му е Източна Африка (Танзания, Мозамбик). Расте в планините на височина до 1700 м, по бреговете на планинските реки.

  От края на ХІХ век се отглежда като културно растение. Това многогодишно растение се отглежда преди всичко като саксийно, има силно разклонено, стелещо се светлозелено стъбло с височина 25–35 см и елипсовидно-ланцетни леко назъбени листа, светлозелени или тъмни с лилавеещ, бронзов оттенък. Венчелистчетата са плоски, разположени на къси дръжчици в пазвите на листата, с пет асиметрични листенца и малка елегантна шпора - диаметърът им е до 3–3,5 см. Обагрени са разнообразно - в бяло, розово, оранжево, кораловочервено, цикламено, яркочервено, лилаво. Има и двуцветни, а така също и кичести сортове. Днес цветарите търгуват със 120 вариетета на това познато от години и любимо цвете.


  Размножава се сравнително лесно със вкоренени резници и по-трудно със семена. Светлолюбиво и топлолюбиво растение, предпочита рохкава и хранителна почва, добре реагира на подхранване. При недостатък на светлина и влага, особено през зимата, листата му може да опадат. Ако е достатъчно топло (температура не по-ниска от 15-16°С) и светло, циганчето ще продължава да цъфти и през зимата на перваза на прозореца.
Циганчето е от малкия брой цъфтящи цветя, които понасят засенчване и продължават да цъфтят обилно. Заедно с бегониите и обичките те са подходящи за северни балкони и алеи, където слънцето наднича за кратко през клоните. Независимо че трябва да се пази от силното обедно слънце, обилната слънчева светлина стимулира цъфтежа му.  През 70-те години една експедиция в Нова Гвинея, която търси рододендрони, наред с другите образци донася в Мериленд и различни видове импатиенс. Много от тях загиват, но оцелелите стават изходен материал, с който работят много селекционери, докато се появят удивително многосортове и разцветки на Импатиенс Нова Гвинея. Те са с по-едри цветове, образуват по-компактна корона и цъфтят по-обилно от любимите ни циганчета.

     В последните няколко години и у нас се появиха новите сортове Impatiens New Guinea, завладели градините на Европа и Америка, получени в резултат на дългогодишната работа на селекционерите.


  Нова Гвинея бързо се разпространява и днес масово се използва в по-сенчести дворове и градини, засаден в разноцветни групи или бордюри, в саксии и сандъчета на первазите на прозорци и балкони, във висящи кошници или в алпинеуми. А в по-северните европейски страни с късо лято и много валежи, любителите на цветята го отглеждат целогодишно като саксийно растение.
  Най-популярни търговски сортове са Парадайз, Хармони, Съншайн, Импрешън, Селебрейшън и Рюър Бюти, предлагани практически от всички цветопроизводители.

Като едногодишно градинско растение у нас се отглежда и Impatiens balsamina. Семената му се сеят рано през пролетта, направо в градината. Като поникнат и пораснат малко, се разсаждат на постоянно място. Може да се купи и готов разсад. Кой знае защо цветарките на пазара освен балзамина, го наричат и върбиче. Обича слънчево, открито място, но трябва да се полива редовно, за да не клюмнат сочните стъбла.
Цъфти обилно през цялото лято - от юли до края на септември с кичести цветове - бели, розови, лилави. Именно неговите семенни кутийки се отварят с пукане, дори само при по-силен вятър, и пръскат малки, кръгли, кафяви семенца. Това му помага да се самозасажда. Така и на следващата година ни радва с многобройните си цветове.

    Семейството на импатиенсите (Balsaminaceae) е голямо, но всички членове на това семейство си приличат. Всички имат сочно стъбло, еднаква форма на цвета и могат да цъфтят през цялата година. Макар листата им да са със различна форма и оцветяване, дългият период на цъфтеж е характерен за всички. А цветовете на всички растения управлява Слънцето и всяко растение от това семейство е труженик, който зарежда атмосферата със слънчева енергиял Импатиенсът създава топла атмосфера. Полезно е да има такова растение на обществени места или в дом, където често идват много различни хора. Благодарение на него атмосферата внушава на хората доброжелателност, добро отношение един към друг.

Друго общо за всички импатиенси е сочното стъбло. Стъблото свързваме със Сатурн. Стъблото е опората, силата на характера, но в сочните стъбла на това прекрасно цвете земният Сатурн е съединен с влажната Луна. Сатурн и Луната са две противоположности, които тук се съчетават сполучливо. Хубаво е да има такова цвете в дом, където между домочадието съществуват силни разногласия, водещи до конфликти, където често избухват спорове, заради неприемане на чуждото мнение. Импатиенсът неутрализира енергията на конфликта, освобождава атмосферата от рязката енергия на конфликта, изглажда напрежението, атмосферата става по-мека, кара хората да погледнат на проблемите с хумор.

Влияние върху емоционалното състояние
Слънцето, за което няма покой, вдъхновява импатиенса да цъфти през цялата година, дарява растението с много необикновени свойства. Слънцето е планетата на творчеството и импатиенсът вдъхновява хората, подтиква ги към оригинална, творческа дейност. Растението е полезно за онези, на които всичко им е омръзнало и трудно изпитват радост. Под невидимите флуиди на това растение в човека се пробужда желанието да украсят действителността около тях, да направят нещо приятно всекиму. Една саксия с цъфтящ импатиенс може да направи чудо в ателието на майстора. Растението събужда в човека интерес към живота и съзидателност, развива способността му да вижда светлото и хубавото. Под негово влияние се раждат интересни идеи за промяна. Полезен е винаги, когато човек се чувства изостанал от живота, или когато другите го наричат консерватор.

  Сатурн и Луната, съединени в стъблото на растението, придават на растението способност да помага на човека в конфликта между "трябва" и "искам". Яко не сте сигурни в избора си, колебаейки се между своите желания и подчиняването на някакви обстоятелства, вземете си импатиенс. Под негово влияние ще се научите да съчетавате личните си интереси с обстоятелствата на принуда, така че подчинението ще стане за вас полезно. Това му свойство е полезно и за онези, които често сключват някакви бизнес сделки, работят с партньори. Благодарение на импатиенса, човек разбира как да направи договора изгоден и за двете страни.
Влияние върху здравето
              Импатиенсът принадлежи към знака на Лъва, управляван от Слънцето. Лъвът управява сърцето и безспирно цъфтящият импатиенс защитава този орган от всякакви заболявания. Но стъблото му изразява ярко връзката на Сатурн и Луната, а това съчетание на планети може да бъде свързано с ревматизма, с чувствителността на ставите при промяна на времето. Самото присъствие на импатиенса в дома ни обаче ни предпазва от сърдечни неразположения и всякакви форми на ревматизъм.

 
© списание «маргарита», 2001-2003
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg