.:. margaritta.dir.bg .:. хороскоп .:. архив .:. реклама.:. книга за гости.:. контакти.:.
Пръстенът - символ на вечност, власт, вярност
 
Пръстенът като затворена окръжност символизира единство и цялост. Той няма нито начало, нито край, затова често се асоциира с вечност и безкрайност. Неговият централен отвор е мястото, през което минава небесната сила, божественото дихание. Пръстенът символизира връзка, съюз или обет. Затова брачната халка се използва като знак за вечен съюз на две сърца, на съпружеска вярност, на семейна хармония.

Безкрайността, обгърнала палеца отдавна е символ на власт. Това е знак на принадлежност към определен кръг, знак за особено положение. Притежателят на пръстена може да се разглежда като обладател на собствената си вселена, която носи със себе си. Затова пръстенът винаги е бил задължителен атрибут на магове, жреци и крале. Известно е, че цар Соломон е имал магически пръстен, с чиято помощ е могъл да заповядва на ангели, демони, на всички стихии и природни духове.

В Древен Египет пръстенът като знак на вечността е сходен със свит във вид на окръжност шнур със завързани на възел краища. Този символ често присъства в изображенията на богове и фараони. Силата на пръстена предотвратявала беди и служила за защита на фараона. Написани, имената на владетелите се затваряли в царския пръстен, така наречения картуш. Обикновените хора използвали амулети с възли във вид на пръстен, които би трябвало да ги защитават от болести и нещастия.

В Китай окръжността се смята за начало на мирозданието. Пръстенът е символ на вечността, но и на достойнство и власт. Затвореният пръстен означава императорска благосклонност, разтворения - гняв по отношение на подчинените. Когато императорът изпращал пръстен и ако това било цял пръстен, това означавало, че той има намерение да възстанови този човек на държавен пост, запазвайки репутацията му, без да го понижава по звание.. Ако пръстенът бил отворен, означавало, че човека повече няма да бъде допускан до държавните дела.

В индуизма бог Шива в кръг от пламтящи езици танцува своя космически танц, олицетворявайки жизнения цикъл като отделно взето същество, семейство, планета, както и на цялата вселена. Този танц е кръговратът на природата във вечния процес на съзидание и разрушение. Заедно с това, светлината, излъчваща се от пръстена на пламъците символизира вечната, дълбока мъдрост.

При древните гърци и римляни железните пръстени означавали авторитет и уважение: да ги носят било позволено само на много достойните граждани. А за жреците на Юпитер златните пръстени били задължителен елемент. Очевидно оттук водят началото си епископските пръстени, означаващи причастност към божестеното служение. В древногръцкия мит за Прометей Херакъл с разрешението на Зевс освобождава от веригите прикования титан, но върху ръката на Прометей остава желязна халка с парче скала. Оттогава Прометей бил принуден да носи тази халка в знак на подчинение на гръмовержеца.

В християнството пръстенът на висшите духовници символизира не само брака им с Христос, но и духовните им задължения.
Папският пръстен е известен с името "пръстена на рибаря", тъй като върху него е изобразен свети Петър, който лови риба. Папският пръстен е предназначен да напомня на Папата, че е наследник на Апостол Петър, който бил рибар по занятие. До 1842 година пръстенът се използвал и като печат за удостоверяване на папската кореспенденция от частен характер. За новоизбарния папа се изработва нов пръстен с неговото име, а пръстенът на предишния папа заедно с оловния печат се унищожават в присъствието на кардиналите, за да се изключи възможността за фалшифициране на документи.
Кардиналът в момента на неговото избиране получава от папата пръстен със сапфир, върху чиято вътрешна страна се гравира герба на папата. Епископът също носи пръстен със скъпоценен камък, с изключение на сапфир. Обикновен пръстен във вид на метална халка може да носи и монахинята, което символизира нейния брак с Христос.
Две свързани халки или два пръстена, разположени един над друг в християнството са символично изображение на небето и земята. Три халки означават Светата Троица.

  Вълшебните пръстени, както и пръстените талисмани са често срещан атрибут на приказки и легенди. Те изпълняват желания или правят човека невидим, даряват вечна младост.

ЕЗИКЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ идва от античността и практически е просъществувал без промяна до началото на ХХ век. С помощта на пръстен с класическа форма (не е задължително да бъде златен), поставен на един или друг пръст на лявата ръка, на околните се съобщава доста важна информация за неговия собственик.

Пръстен върху малкия пръст, кутрето означавало: "Моето сърце е свободно, но засега не съм готов(а) за брак!"
Пръстен върху безименния пръст съобщавал, че неговият собственик вече има възлюбен(а).
Средният пръст, украсен с пръстен, издавал "опитния" любовник.
Пръстен на показалеца подсказвал, че неговият собственик търси бъдещата си жена. Жените обикновено не прибягвали до този вариант, опасявайки се да не бъдат разбрани погрешно...
ПРЪСТЕНИ носят всички - и мъже, и жени, стари и млади. Психолозите са изяснили, че огромно значение има не толкова пръстенът, колкото пръстът, върху който той се носи. Каква информация съобщаваме за себе си чрез него?
Палецът е под влиянието на Марс

Пръстен върху палеца говори за човек експанзивен, емоционален, притежаващ огромна енергия. В състояние е обаче да наприказва такива неща, че околните дълго ще си спомнят чутото като лош сън. Да убеждаваш такъв човек в нещо е просто напразна загуба на време. Това разбира и самият човек, украсил палеца си с пръстен, затова чисто интуитивно с помощта на пръстена той се стреми да обуздае своя пламенен темперамент. Не се плашете обаче, ако на среща с вас е дошъл човек, сложил масивен пръстен на палеца си. По-вероятно е той да иска да усмири своята агресия и да направи общуването ви по-хармонично. Ако носи пръстени на палците и на двете ръце, значи се стреми да увеличи своите шансове да намери общ език с околните.

Показалецът е под влиянието на Юпитер

Пръстен върху показалеца говори, че неговият притежател по природа е човек плах, стеснителен и нерешителен. Изпитвайки трудности в общуването, той лесно се поддава на влияние. Поставяйки обаче пръстен върху показалеца, този човек придобива увереност в своите сили и дори може да се стреми към лидерство. Ако на среща с вас този човек е дошъл с пръстен върху показалеца, значи е готов да покорява и завоюва, т. е намеренията му са сериозни. Ако показалците и на двете му ръце са окичени с пръстени, значи вашият нов познат няма да се спре пред нищо в стремежа си да постигне своята цел.

Средният пръст е под влиянието на Сатурн

Като правило на този пръст се носят фамилните пръстени, за да се подчертае връзката с предците. По този начин човекът, който поставя пръстен на пръста на Сатурн, приема като неизбежно влиянието на съдбата, той вярва в своята карма и висше предназначение. Пръстенът пък укротява негативните съдбоносни влияния и разкрепостява мисленето. Ако срещнете такъв човек, бъдете уверени, че той притежава огромна духовна сила. А ако е дошъл на среща с вас, срещата ви с него (за него това със сигурност е точно така) е предопределена свише. Пръстени върху средния пръст и на двете ръце натоварват човека в някакава степен с фатализъм и го откъсват от делничния живот.

Безименният пръст е под влиянието на Слънцето

Пръстенът върху този пръст (с изключение на венчалната халка) подчертава страстта към красотата, изисканите вещи и разкоша. Ако човек носи постоянно пръстен върху безименния си пръст, той се стреми към удоволствия, към приятно прекарване на времето, към чувствени наслади. При това е неуморим романтик. Ако на среща с вашия избранник видите, че е сложил пръстен върху безименния си пръст, знайте, че настроението му е прекрасно, намеренията му са хубави и има най-романтични планове. Пръстени върху безименните палци и на двете ръце показват, че положителните емоции на човека срещу вас са във върхова форма.

Кутрето е под влиянието на Меркурий

Меркурий олицетворява изобретателния ум, страстта към фините интриги. Постоянното носене на пръстен върху кутрето подчертава изменчивата натура, нейната самовлюбеност и кокетство. Нещо повече, това е точен признак за склонност към хазартни игри и постоянна готовност за флирт. Пръстен или друг накит в дадения случай е призован да утихомири или дори да потисне тези качества, които понякога доста пречат. Какво да очакваме от човека, дошъл на среща с пръстен върху кутрето? По-скоро нищо хубаво... Той (тя) ще ви обърква, ще кокетничи и постоянно ще изрича неистини. Единственото, което може да го вразуми по някакъв начин са пръстени върху кутретата и на двете ръце... Но стопроцентова гаранция, разбира се, няма! Бъдете внимателни!
       МАГИЯТА НА ПРЪСТЕНА
Пръстен, наследен от майката е мощен и щастлив талисман, който не само пази, но и помага в различни ситуации.
Този пръстен не бива да се дава в чужди ръце, не бива да се позволява да се мери и още повече да го носят приятелките, гаджето или да се залага: в тези случаи то губи силата си.
Най-много сила носят пръстените, които се предават в семейството от поколение на поколение. Родовият пръстен не бива да се предава никому, освен на деца и роднини.
Пръстенът помага не само да се запази съпружеството, но и то да се състои. Пръстенче, скрито под възглавницата в четвъртък срещу петък, ще доведе до скорошна сватба.
Петък е ден за помен на света Параскева, която заменила древната богиня на любовта и брака - Лада. Към Света Параскева се обръщат с молба да се върне любовта.
Ако искате да премерите пръстена на приятелката си, той задължително се оставя отначало върху масата. Добре е да полежи там известно време, за да не могат да преминат към вас неуспехите и нещастията на собственика.
Пръстените на умрелите трябва да се осветят в църква, преди да се носят.
Намерен чужд пръстен не бива да се носи. Ако все пак сте го взели, той също трябва да бъде осветен, а по-добре е да се подари или продаде.
© списание «маргарита», 2001-2008