Маргарита - раздел ЧОВЕК
ЧОВЕК:
 Цвят и характер
 Азбучник на личните имена
| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив |
брой 2, 2001
Магията на цветовете

 "Цветът може да успокои или развълнува, да създаде хармония или хаос. От него чакаш  чудеса, но той може да предизвика и катастрофа". Така оценява могъществото на цвета Жак Вено, основател на френския институт по естетика.
    Върху избора на цвета влияят най-различни фактори. Южните темпераментни народи, живеещи в горещите слънчеви страни, обичат ярките одеяния, а северните народи - по-спокойни и сдържани, предпочитат меките пастелни тонове. Символически значението на цветовете е тясно свързано с националните традиции. Белият цвят за някои народи е олицетворение на радост и чистота, а за други е траурен цвят.
    Цветът си взаимодейства и с времето: всяка епоха "избира" своите цветове. Преди няколко години модните списания пропагандираха ярките цветове, а сега според някои от тях на мода са приглушените "растителни" тонове - лешников, блатистозелен и т.н. Социалните психолози са склонни да обяснят тези тенденции не толкова с интересите на рекламодателите, колкото с настроенията в обществото. Но какъвто и цвят да бъде признат за "най-модерен през този сезон", ние избираме този или друг костюм, ръководейки се от дълбоко лични, дори интимни съображения. Точно затова цветът на облеклото служи за индикатор на нагласата на человека, отразява неговите психологически особености, характера му и дори социалната група, към която принадлежи.

Цветът, който избираме
   Червеният цвят е въплъщение на жизнена енергия, активност. Това е цветът на страстта. Обичат го смелите, волеви и любознателни хора, живеещи пълноценен и съдържателен живот. Те са силно емоционални натури, склонни да рискуват.
  "Червените", като цяло са общителни и доброжелателни, но ако усетят противодействие, могат и да избухнат. Те често вземат решения вместо другите, честолюбиви са и не са равнодушни към житейските блага. Психолозите отбелязват, че не е трудно да бъде съблазнена жената в червено.
  Жълтият цвят символизира интелект, непринуденост и интуиция. Избират го хора с висока самооценка, уверени в себе си. Те изпитват потребност от емоционално общуване, обичат да им се възхищават.
  "Жълтите" като цяло са оптимисти. Те са независими, нетърпеливи, понякога са непоследователни. Често пъти се стремят към пълно освобождаване от проблеми и грижи. Обичат всичко ново и непознато, адаптират се лесно.
  Зеленият цвят е знак за стабилност и увереност. Той се харесва на хора, които са способни да претеглят и  преценяват вярно благоприятните възможности. В обществото те предпочитат лидерската позиция, понякога потискат околните с авторитета си, при това обаче са склонни да помагат на другите дори в личен ущърб. Те са настойчиви, понякога твърде упорити при достигане на целите си, акуратни и педантични.
  "Зелените" хора са приветливи, но доста потайни, стараят се да не пускат никого в своя личен свят. Те са доста придирчиви в запознанствата си - заради прекалената си критичност не винаги се разбират добре с околните. 
  Синия цвят предпочитат хора, които се стремят към емоционален комфорт, спокойствие. Те ценят подредения живот и държат на доброжелателното отношение на околните. Често пъти тези хора са чувствителни, нерешителни и, като правило, изпитват страх пред трудностите.
  "Дамите в  синьо" са по-често затворени, склонни към самоанализ, срамежливи, но при това се справят добре с традиционно женските си задължения.
  Оранжевия цвят предпочитат хора свободолюбиви, емоционални, хора, които умеят да се владеят. Притежават богата интуиция, мечтателни и склонни към размисъл. Любителките на оранжевия цвят нерядко се влюбват до пълно самоотричане.
 Оранжево-жълт цвят харесват хора "демонстративни", стремящи се да бъдат в центъра на вниманието. Като правило те нямат особени проблеми със здравето, нито с общуването. Те са рационални, късметлии и дружелюбни, готови са да се притичат на помощ. Добри познавачи на чувствените удоволствия.
  Кафявия цвят избират хора, които се стремят към спокоен живот, онези, които твърдо и сигурно са стъпили на земята. Най-високо от всичко те поставят дома, семейството, приятелите и традициите. Нерядко кафявият цвят привлича онези, които са в конфликтна ситуация или изпитват физически дискомфорт и се нуждаят от почивка.
  Синьозелен цвят обичат онези, които се смятат за избрани. За тях са характерни студено-любезен маниер на общуване, високомерие, известен снобизъм. Хора, които предпочитат по-тъмните оттенъци на синьозеленото, са по-необщителни и са склонни към самолюбуване.
  Тревистозелено харесват властните и волеви личности. Това е цветът на мизантропи и циници, които умеят да заобикалят сложните ситуации. Те често пъти се стремят да наложат своята воля на другите, но предпочитат да действат не веднага, за да не изпаднат в неудобно положение.
  Виолетовият цвят издава подсъзнателно желание да бъдеш харесван и кокетство. Обичат го творческите натури, намиращи се в душевен смут. Доста често деликатни и емоционални хора, с високи духовни претенции, изпитващи понякога потребност да избягат от реалността в света на копнежите и мечтите, също избират облекло именно в този цвят. Тези хора имат особен естетически усет и нерядко създават около себе си атмосфера на хармония и съгласие, макар че са склонни да подлагат всичко на съмнение.
  Лимонено жълто се харесва на хора проницателни, активни и любознателни. Те мислят нестандартно и са твърде критични, но не понасят критиката, отправена към тях лично. Добре се владеят и умеят ловко да избягват компрометиращи ситуации. На пръв поглед радушни и скромни, понякога са завистливи и не приемат да им се отказва. Нерядко любителите на лимоненожълтия цвят страдат от сексуална студенина.
  Розовият цвят е популярен сред романтичните и нежни натури, изпитващи потребност от любов и ласка. Предпочитат го и хора лекомислени, сантиментални, понякога незрели, дори инфантилни. Те са пасивни, но и емоционални и понякога се нуждаят да бъдат ръководени. Ярко розови тоалети обичат съвсем младите дами, склонни да се показват пред всички.
   Небесносиният цвят символизира мечти и копнежи. Избират го онези, които се стремят към равновесие, хармония и съгласие. Любителите на небесносиньото се привързват лесно, умеят да бъдат верни. Сред тях има много фантазьори, безгрижни и лекомислени натури, които в моменти на беди лесно се отчайват.
  Белият цвят традиционно символизира невинност и чистота. Той се асоциира едновременно със студ, сняг, но и със сиянието на светлината. Харесва се на онези, които се стремят към лекота и свобода. Хора, които искат да подчертаят чистотата,  акуратностността си, които умеят да избягват неприятностите, отхвърлящи всичко мрачно и "мръсно", обичат да се показват в обществото изцяло "в бяло". В известен смисъл те са малко темерути и скучни хора. Понякога белият костюм говори за стремежа на собственика си към обновление, издава желанието му "да започне нов живот".
  Черният цвят е символ на тайнственото, загадъчното, дори зловещото. Изборът на черния цвят говори за отсъствие, липса на нещо важно за човека. Черното облекло като че ли огражда, защитава от външни въздействия.
   Любителите на черното са склонни към негативно възприятие на действителността и често търпят поражение в битките със съдбата. Като правило, те имат повишена потребност от независимост, съпротивляват се на външните влияния и не признават чуждия авторитет. "Черните" обичат да спорят и се отличават с краен субективизъм. Смятат своите идеали за непостижими.
   Сивото е неутрален, "неемоционален" цвят. Предпочитат го, онези, които съзнателно се изолират от външните въздействия, за да съхранят спокойствието и вътрешната си стабилност. "Хората в сиво" най-често са потайни, не обичат да афишират чувствата си. Те са благоразумни, предпазливи, предпочитат да остават в сянка и да контролират ситуацията (често ги наричат "сивите кардинали").
Материалът е подготвен по статия от интернет изданието "HighStyle"
| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив |
© списание «маргарита», 2001