:: новия брой :: седмичен хороскоп :: архив ::  
     брой 4(23), 2003
 
ЦВЯТ ЧЕРВЕН
От всички цветове, най-често червения се посочва като любим цвят. Той е бил спътник на човека от доисторическо време и е бил използван в пещерното изкуство през ледниковия период. Още неандерталецът е посипвал с червен прах телата на погребваните, вероятно, за да им върне "топлия" цвят на кръвта и живота.

Червеният цвят се смята за агресивен, жизнен и изпълнен със сили, подобен на огъня и обозначаващ както любов, така и борба не на живот, а на смърт. Той въздейства натрапчиво и отблъскващо на интровертни-меланхолични характери. Затова в неговата символика има най-различни тълкувания.

В Древен Египет той е имал позитивно значение само в "червената корона" на долноегипетската делта, а в останалите случаи е бил свързван с бога на злото Сутех (Сет) и враждебния змей Апоп. В папирусите тези имена били написани с червено мастило; животните с червеникав цвят на козината, например кучета, предизвиквали чувство на отвращение, тъй като цветът винаги се асоциирал с насилие. По празници жителите на страната край Нил рисували тялото си с червени бои и носили украшения от червен сердолик. За бога Сет, който стои на носа на слънчевата ладия и пробожда с копието си змея от подземното царство Апоп, се казва, че има червени очи и червени коси.

В древномексиканското изкуство червен цвят се използвал рядко, например за изобразяване на кръв, Слънце и огън, смесен с други цветове -- за възпроизвеждане на кожа. При маите червеният цвят изобразявал изток, при планинските народи на Мексико - юг.

В древния Китай
по време на династията Чжоу (1050-256 г. пр.Хр.) червеният цвят бил свещен, животворен цвят. Може би затова червените знамена на комунистически Китай се възприемат като традиционен символ. Червеният цвят е бил цвят на бога на щастието, даряващ богатство. Съчетанието на червен и зелен цвят, който в Европа се възприема като нещо грубо и агресивно, в Китай е имал значение на жизненост, във връзка със "зелените чорапи и червените поли" на младите девойки или червените лампи и зелената лоза в хотелите. В същото време "червенолики" наричали преуморените от съпружеска любов мъже, на които предричали ранна смърт.

В Древния Рим червеният цвят символизировал божественост. Това е цветът на аристокрацията, на патрициите и императорите на Рим. Символ на върховна власт, която по-късно преминава в ръцете на кардиналите. След победа римските пълководци си боядисвали лицето (в чест на Марс) в червен цвят.

В традиционното христианско изкуство червеният цвят е цветът на жертвената кръв на Христос и на мъчениците, на ревностната любов (например, в облеклото на Иоан, любимия ученик на Иисус) и огнените езици на Светия Дух на Петдесятница. "Кардиналският червен цвят", вероятно е означавал, че тези, които го носят, са били готови на жертвена смърт в името на Църквата. И порочните жени обаче се обличали в червено. Идолите на езическите народи често били оцветявани или изрисувани с червен цвят. В Откровението на Иоан Богослов "великата блудница" Вавилон е майка на блудници и земни мерзости, "облечена е в багреница и червено", и седи тя на "червен звяр, пълен с богохулни имена". Затова червеният цвят е станал и цвят на ада и дявола, както и причислените към тази сфера такива "подозрителни" животни, като лисицата и катерицата.
Позитивно този цвят въздейства като израз на победоносната любов в изображенията на Твореца и възкръсналия Христос. Той намира приложение в цветовете на църковното облекло в дните в памет на мъчениците на християнската църква, в деня на Светия Дух и по време на Страстната седмица.

В иконографията червеният цвят е един от най-забележимите. Това е цвят на любов, топлина, живот, животворна енергия. Именно затова червеният цвят е станал символ на Възкресението - победата на живота над смъртта. но в същото време, това е цветът на кръвта и мъченията, цветът на жертвата Христова. В червени одеяния изобразявали мъчениците, в червен, небесен огън сияят крилата на приближените до престола на Бога архангели серафими. Като знак на тържеството на вечния живот понякога са рисували фона червен.

В алхимията червеният цвят се свързва с белия в една дуалистична система и символизира материалния принцип на сярата, гориво. Тази полярност, вероятно е свързана с античното учение за зачатието, според което новият живот възниква там, където кръвта (менструалната кръв) се свързва с бялата сперма, така че най-общо тези два цвята са свързани със символиката на сътворението.

В масонството червеният цвят обозначава системата от висша степен -- "Шотландския ритуал", в противоположност на "Синия ритуал" на тристепенното масонство.

В психологията червеният цвят, например в сънищата, говори за функциониране на чувствата. "Там, където пламти червеният цвят, душата е готова за действие, влизат в своите права овладяването и страданията, има влечение, но и стеснение, има преди всичко емоционално отношение". Смята се, че от всички цветове червеният има най-силно действие, и при египтяните той е символизирал живот и победа.

Различните култури и идеологии
избират за себе си в качеството на символ различни цветове. Юдаизмът избира синия цвят, ислямът -- зеления, материализмът (социализъм, комунизъм) - червения. Този избор съвсем не е случаен и има своите дълбоки корени в душата на последователите на тези движения. Интересно е да се отбележи, че еврейската традиция противопоставя именно цветовете "червен" и "син". Дори във физическия свят, в дъгата, тези цветове са противоположни. Червеният край на дъгата е отдолу и е обърнат към земята, синият е отгоре и е обърнат към небето. В иврит това противопоставяне е изразено и в наименованията на цветовете. Червен е "адом" - свързан с думата "адама" - "земя", "приземен", а син е "тхелет" - с противоположната му "[небесна] цел".

Червеният цвят символизира кръв, огън, гняв, война, революция, сила, мъжество. Червеният цвят е цветът на живота. Доисторическият човек е поръсвал с кръв обекта, който е искал да оживи.

Червеният флаг в Британския военно-морски флот съществува вече 17 века и символизира "Призив за бой".

Червен флаг бил използван по време на Парижката комуна през 1817г., в Русия по време на въстанието през 1905г., революцията през 1917г. и следващите десетилетия. Терминът "червени" често се употребява по отношение на комунисти.

Червеното е цветът на анархията. Поддръжниците на националния италиански лидер Джузепе Гарибалди (1807-1882) били наричани "червеноризци", така както в Русия носели червени ризи като знак за неподчинение на властта.

Червената роза е символ на любов и красота. Изразът "червен лист в календара" е станал нарицателен и идва от обичая да се отбелязват дните на светиите и другите църковни дати с червено мастило.

В народната символика червеният цвят е цвят на любов, живот и страст.

Червените фенери на нощните заведения подсказват интимност и проституция, в пътните знаци червеното казва "спри" или посочва опасност, която заплашва живота. По време на боя с бикове червеният цвят би трябвало да възбуди обреченото на смърт животно и да събуди агресивността му, макар че вече се знае, че бикът не е способен да види цвета по начин, по който го вижда човек, и по-скоро се дразни от движенията на червеното платно, отколкото от цвета му.
Този цвят се използва като предупреждение за опасност - пътните знаци, например.


В античната символика
първият основен цвят е червен. Той представя тялото, земята и преизподнята, стихията на Огъня, цветът на живота, енергията, мирозданието, символ на мощ и сила. Тъмночервеният говори за силен характер, сигнализира за нервно напрежение. Червено в по-светъл оттенък подсказва активно и бързо действие, аленото - егоизъм, розовото - инфантилност. Червеният цвят символизира женственост, страстно начало и любов.

Лекува
заболявания, предизвикани от вятър и влага. Червен е цветът на чакрата Муладхара - първата чакра -- енергиен център на оцеляването, контролира краката, долната част на дебелото черво, надбъбречната жлеза, засилва половото влечение, волята, ускорява мисълта, интензивността на метаболизма, ускорява сърдечния ритъм, въздейства на нервната система, има антидепресивен ефект, повишава работоспособността, издръжливостта, стимулира имунитета, подобрява кръвообращението, повишава кръвното налягане и остротата на зрението. Лекува заболявания на кожата, грип, вирусни заболявания, ефективен е при хипотония, ипохондрия, паралич. Не се препоръчва на масивни, едри, пълни хора, страдащи от хипертония.
Червеният цвят засилва жестокостта, агресивността, злобата. Розовият успокоява нервната система, снижава възбудата, подобрява настроението, предизвиква сънливост, мускулна слабост.

Червеният цвят отговаря на нотата "до", деня -- вторник, числата -- 1, 5, 7, миризма на чесън, пипер, мента, метал -- желязо, зодиакалните знаци: козирог, скорпион, китайските кон, змия, човешкият план за духовно тяло.

В хералдиката червеният цвят означава храброст, мъжество, любов, а така също кръвта, пролята в борба.

В рекламния бизнес червеният цвят се използва често и успешно. Като никой друг цвят червеното привлича вниманието, приковава погледа върху предмета. Той сякаш говори: Не отминавайте, действайте: дръзко, необмислено, поддайте се на първото си чувство. Червеният цвят поражда нагласа на решителност и е способен да предизвика у човека силно желание да извърши една или друга постъпка, да направи енергично усилие. Червеният цвят притежава и определен сексуален заряд. С това се съобразяват онези, които рекламират продукция за мъже, за които червеният цвят винаги е бил знаков.

Не би трябвало обаче да се надценява този цвят: той е добър, но с мярка. Прекалената му употреба може да предзивика и породи у потребителя агресивност, нервност, раздразнение. Всички червени вещи се разделят на две категории, в зависимост от това дали носят добро или зло. Но независимо от своята валентност, всички червени вещи притежават сила, т.е. кръв -- сила, без която човек умира.

Основното значение на червения цвят е силата и с това се обяснява ролята му като магическо средство. Още първобитните хора са го смятали за лечебен цвят, способен да заживява рани и да възвръща здраве. С тази цел към поразените участъци се притискат червени кърпи.

В съчетании с бял цвят червеното образува "жизнеутвърждаваща двойка, символизираща добрите сили, могъщество, почит, власт и богатство. И най-добър пример за това е нашата мартеница. В съчетание с бялото се нивелират отрицателните значения на червеното, докато в съчетание с черно, се засилват негативните страни на червения цвят, придава му зловещ характер и от гледна точка на древната магия, символизира злите сили. Това съчетание е характерно за анархистите.

 
© списание «маргарита», 2001-2003
 
 
e-mail: margaritta@abv.bg