Честита баба Марта!
НАРОДЕН  КАЛЕНДАР: МАРТ
|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив ||
брой 3(10), 2002
МЕСНИ И СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
И двата празника са подвижни, но винаги са в неделя; Месни заговезни — осем седмици преди Великден, Сирни заговезни — седем седмици преди Великден, когато започва Великият пост.
Тази година Великден е на 5 май.
В съботата преди Месни заговезни е Задушница.
   Празнува се за здраве и берекет. Седмицата между тези две недели се нарича Сирница; нарича се така, защото тя е подготовка за Великия пост. Като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия. Думата заговезни идва от заговявам, започвам да постя. В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите.
   До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчание.
   През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. Също така през цялата седмица (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и пак за драве се прескачат; после около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.
   Някъде у разпространен обичаят оратници (огруглици) — това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.
   Много попуплярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите — колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.
   За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
   На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и навсякъде по-младите искат прошка и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: “Прощавай, мале, тате...”. “Просто да ти е, Господ да прощава” е задължителният отговор.. Затова празникът се нарича още и Прошка.
   Позволени са волнодумствата на младите, забранени иначе през друго време на годината.
   В най-общ смисъл обредността на Сирница е подчинена на подготовката за 49-дневния пост до Великден. Затова и носи идеята за "последно облажаване". То би могло да се разглежда в два плана. Първият е свързан с храната, която вече не е месо, сирене, яйца и масло. Такова шеговито, "последно" опитване е обичаят хамкане. Като подготовка за пост би могло да се тълкува и ритуалното очистване от бълхи чрез огъня.
   Вторият план е социалният: забраната за сватби след Сирни заговезни; разрешаването на волнодумството по време на Сирница също предшестват и маркират бъдещия пост.
   По принцип постите в народните представи са въздържание — и по отношение на храната, и в сексуално отношение. Те са своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията постът е временна смърт, след която задължително следва ново раждане. В този смисъл постът е равен на зимата, на погребването на житното зърно в земята. След зимата идва пролетта и съответно — покълването на зърното от земята. Следователно чрез наложеното безплодие, чрез девствеността ще се предизвика завъртане на цикъла към плодовитост. Тези представи логично се свързват със сезонната промяна — към пролет и лято.
   Паленето на огньовете, хвърлянето на запалени стрели също насочва към по-древни култове (например към тракийската богиня Бендида). Стрелите (в случая — фалически символ), огънят, схващан като соларен знак, мъжко начало, разкриват продуциращата, оплодителната функция на ритуалите. Тя е предадена в успоредяване между природните и социални реалии: затоплянето — оплождане на земята от слънцето от една страна; от друга — запалването (също равно на оплождане) на усвоеното, моминско пространство.
   И така, общият смисъл на Сирнишката обредност е да се повлияе магически върху бъдещото плодородие, да се осигури реколтата и да се продължи родовият ритъм.
ПРАВОСЛАВЕН  КАЛЕНДАР
— 2002 —
МАРТ
1
петък
Прпмчца Евдокия (Блажи се)
2
събота
Свмчк Теодот, еп. Киринейски
3
неделя
Нед.17 след Въздвижение - на Блудния син
Мчци Евтропий, Клеоник и Василиск

Освобождение на България
4
понеделник
Преп. Герасим Йордански
5
вторник
Мчци Конон и Йоан Български
6
сряда
Св. 42 мчци в Амория
7
четвъртък
Свщмчци Херсонски: Василий, Ефрем, Капитон
8
петък
Преп. Тефилакт Никомид.
9
събота
*Св. 40 мчци в Севастия.
Мчк Исихий Доростолски
(Задушница)
10
неделя
Неделя Месопустна
(Месни заговезни)
Мчци Кодрат и Галина.
11
понеделник
Св. Софроний Йерусалимски
Св. Софроний, еп. Врачански
12
вторник
Преп. Теофан Изповедник.
Св. Григорий Двоеслов.
Преп. Симеон Нови Богослов
13
сряда
Св. Никифор Цариградски (Блажи се риба и млечна храна)
14
четвъртък
Преп. Бенедикт Нурсийски
15
петък
Мчци Агапий, Никандър и др.
(Блажи се риба и млечна храна)
16
събота
Мчци Савин и Папа
17
неделя
† Неделя Сиропустна
(Сирни заговезни)
Преп Алексий, човек Божий
18
понеделник
Св. Кирил Йерусалимски
19
вторник
Мчци Хрисант и Дария
20
сряда
Преп. Отци, избити в манастира "Св. Сава"
21
четвъртък
Преп. Иаков Изповедник
22
петък
Свщмчк Василий, презвитер Анкирски
23
събота
* Тодоровден
Прпмчци Никон и Лука Одрински
24
неделя
1 Неделя на Великия пост – Православна
Преп. Захария. Св. Артемий Солунски (Васил. лит.).
25
понеделник
Благовещение. (Разрешава се риба)
26
вторник
Събор на св. архангел Гавриил
Мчк Георги Софийски Стари
27
сряда
Преп. Матрона Солунска
28
четвъртък
Преп. Иларион Нови.
Свмчци Георги Загорски и Петър Мъглижки.
Мчк Боян, княз Български
29
петък
Преп. Марк, еп. Аретусийски
Св. Кирил дякон
30
събота
Преп. Йоан Лествичник
31
неделя

2 Неделя на Великия пост – Св. Григорий Палама
Преп. Ипатий, еп. Гангърски
(Василиева литургия)

ТОДОРОВА СЕДМИЦА, ТУДОРИЦА, ЧЕРНА НЕДЕЛЯ
Седмицата след Сирни заговезни се нарича Тодорова седмица. Тя завършва в събота след Сирница с Тодоровден.
  Първият ден на тази седмица се нарича Чисти понеделник, Пъси понеделник, Куковден или Кукеровден. Той е първият ден на Великденския пост, в който се тримири (не се яде нищо, не се пие вода). Стопанките не бива да работят, за да не предизвикат полудяване в семейството или бяс по животните. За да се предпазят от заболяване кучетата трябва в този понеделник да ги люлеят (или бесят): връзват ги през плешките, усукват въжето и ги въртят. Другаде връзват тенекии на опашките им и ги гонят из селото.
   
Важен обичай през първия ден на Тодоровата седмица е е шествието на кукерите (затова се и нарича Куковден). Това са мъже, маскирани с овчи кожи, дървени оръжия и различни звънци (хлопци, чанове). В дружината задължително присъстват двама мъже, единият е облечен в женски дрехи и с огромен корем (бабата), а другият — в мъжки, но дрипави дрехи (стареца). Тяхната роля в шествието е да симулират полов акт. Дружината се ръководи от цар, който подобно на царя на лозите, поема част от разноските и угощението.
  
  От сутринта кукерите обикалят из селото, спират хората, плашат ги и им искат пари. Следобед обикалят по къщите, играейки и вдигайки всевъзможен шум със звънците. След това на площада изкарват колесар, на който е покачен техният цар. Там извършват ритуално изораване и пръскат върху земята семе. Следва боричкане, шеги, при които царят удря, когото стигне.
   Понеделникът завършва с трапеза-угощение в дома на царя, където всички трябва да се напият.    
   Вторият ден от Тодоровата седмица се нарича Черен вторник (Чрн, Усовски вторник). Празнува се в чест на болестта устрел (или усов). Не се работи, защото всяка работа, започната в този ден, ще се провали. Вярва се, че Черен вторник е предводител, началник на всички вторници в годината.
  Който се е родил в този ден е без късмет. Някъде наричат деня Сух вторник, защото от него започва сушата.
   За предпазване от болестта и от сушата на този ден стопанките месят питка, прекаждат я и раздават на съседите.

   Третият ден е Луда сряда (или Черна сряда, куца, крива) и е един от най-лошите дни през годината. Наречена е така, защото според народните представи това е денят на лудостта. В някои краища вярват, че тя се предизвиква, ако на този ден човек работи каквото и да е.
   На полуделите им се бае, поливат ги с билки и им дават да пият отвари.

   Четвъртият ден е Въртоглав четвъртък (или Въртоломей, Въртолей, Зимен Въртоломей). На този ден също не се работи, защото човек получава световъртеж и става зашеметен. Болестта произхожда от някакъв лош дух и влиза в главата. Прихваща също и добитъка и от нея той може да умре.
   За да умилостивят тази болест домакините месят питки, наречени някъде мравучени пити, които раздават. Ядат ги на бунището, а трохите се събират само на едно определено място; вярва се, че така всяка къща ще се предпази от нашествие на мравки.

   Най-лошият и опасен ден в седмицата — петият е Черен петък (куц, глух, луд или сух петък). Смята се, че е предводител на дванадесет лоши петъци в годината. Не се работи, за да се предпази човек от болести, а реколтата — от гръм, градушка и суша.    
9 МАРТ — МЛАДЕНЦИ, СВ. ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ
  Според традиционните представи това е денят на шарката: празнува се за омилостивяване на болестта и за здраве. Вярва се също така, че на този ден длънцето забива 40 железни шиша в земята и по този начин я затопля, обръща я към лято.
   Който работи на Младенци, ще заболее, ще го хване една от трите сестри — сипаници: малката, средната или едрата.
   Във всяка къща се месят обредни хлябове. Някъде те са във формата на кукли и са надупчени в горната си част (наричат ги младенци). Прекаждат ги, намазват ги с мед и ги разнасят първо на кръстника, на бабата, на девера, ако има млада булка. За трапезата се приготвят боб, пълнени червени чушки и сърми.
   На този ден стопаните засяват 40 корена и всичко се хваща. Момите слагат 40 лозови пръчки като мостче през някоя вада, за да им се присъни онзи, за когото ще се омъжат — насън той ги превежда през мостчето.
   Някъде мъжете изпиват 40 чашки вино, за да са здрави и да им спори работата през годината.
   На този ден празнуват не само Младен и Младенка, а и всички, които нямат определен имен ден през годината.
   Обредността на Младенци е типична пролетна обредност, в която се открояват представите за преход и за нарушено равновесие. Празникът се схваща като гранична зона във времето и пространството и това предопределя вярването, че в тази гранична зона се активизират силите на злото, олицетворени от сипаницата. Изобщо всички болести в българските представи неслучайно имат женски имена: женското начало е в една парадигма с лошото, нечистото, чуждото, смъртта и нощта.
23 МАРТ — ТОДОРОВДЕН, КОНСКИ ВЕЛИКДЕН
   Тодоровден е винаги в съботата след Сирни заговезни и с него завършва Тодоровата седмица.
   Празнува се в чест на конете, за да са здрави и да дават добър приплод. Според народните представи на този ден св. Тодор забивал копието (маждрака) си в земята, връзвал за него коня и отивал при Бога, за да моли за лято. Сутринта стопанките месят две погачи: св. Петка и св. Тудур; прекаждат ги, прекаждат също и вино и ги раздават по къщите. Хлябът (колач), наречен на св. Тодор, е начупен предварително на парчета и когато дават от него, стопанките процвилват като кобили и ритат. От този хляб се слага и в зоба на конете, за да са здрави и плодовити. Когато получат от питата и виното, съседите и близките благославят конете.
   По-късно сутринта всички излизат извън селото, на равно място и там ергените се надбягват с конете си (кушия). Спечелилият кушията кон се окичва с венци, всички го съпровождат до дома му, а там го посреща мома с бяло котле, пълно с прясна вода и малко вино и му дава да пие. Вечерта в дома на победителя-ерген се събират всички, черпят се и играят хоро. Докато момците се подготвят за състезанието, момите задължително измиват косите си, за да са гъсти и лъскави като конски опашки. Във водата слагат пъпки от дряновиците-сурвачки, стъбла от къпина или билки. На зимния Тодоровден някъде подстригват за първи път момченцата. Вярва се, че по този начин измитите и подрязани коси ще израстват дълги и гъсти.
   На този ден младите булки обличат сватбените си дрехи и отиват тържествено в черквата за първо причастие. Свекървите варят царевица и я носят, затисната с прясна питка. Младите булки се нареждат в редица, покланят се на свекървите си и изпълняват песен за св. Тодор. Обичаят завършва с общо хоро на булките, което често изпълняват боси. От този ден невестата вече може да меси хляб в мъжовата си къща, да го пече и да го раздава.
   В някои краища родители, роднини и съседи отиват на гости в домовете на младите булки и носят подаръци.
   Празнуват всички именници.
   В народните представи цялата Тодорова седмица е период, в който върлуват силите на злото; период опасен, враждебен, неблагоприятен и нечист. Време на нарушена хармония, време на хаоса, през което задължително се преминава, за да се смени зимата с пролет.
   Оттук редицата забрани и обредно-магически действия, които трябва да предпазят човека и животните от вредоносните сили: забраната за работа, половото табу и т.н.
   Защитен характер имат обичаите, свързани с бесенето на кучетата, захранването на конете с обреден хляб и благословиите в тяхна чест. Вярванията и свързаната с тях обредност вероятно имат много древен произход и кореспондират с култовите практики в чест на Дионис, който носел лудостта.
   По формата и съдържанието си кукерските шествия на Куковден също имат смислова връзка с празниците на Дионис: имитираният полов акт (зачеването, бременността и раждането на старицата); присъствието на цар, който се вози на колесар и ритуално оре и сее, напиванията на трапезата.
   От друга страна, кукерските маскарадни шествия имат и социализиращ характер: мъжете кукери трябва да докажат зрелостта си като прогонят (чрез звъна на хлопците) силите на хтоноса и да реализират себе си, оплождайки земята, т.е. показвайки възможностите си за продължаване на рода.
   Обредността на петте дни на Тодоровата седмица имат езически характер, а самият Тодоровден е своеобразно смесване на паганистични и християнски вярвания, представи и обредност. Тодор е светецът-конник, който затопля земята чрез забиването на копие, но понеже образът му е двойнствен, той е и страховитият конник, който идва от долната земя на мъртвите и е посредник между двата свята. Поради тази си същност Тодор е и закрилник на конете и ездачите, но и на младите булки (връзката му с мъртвите, влагата, плодородието).
   
25 МАРТ — БЛАГОВЕЦ, БЛАГОВЕЩЕНИЕ
   Според народните представи на Благовец идват прелетните птици и самодивите. тогава излизат и змиите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път.
   Не се ходи рано за вода, защото човек може да срещне самодива и да ограиса, да се разболее.
   Сутринта се премита къщата и двора и сметта се изгаря. Жените белосват къщите и запушват дупките. После обикалят градината, като дрънкат с тенекии и опушват със запалени парцали, за да прогонят змиите.
   Когато човек за пръв път чуе кукувица, трябва да държи в ръката си хляб или пари. Според това колко пъти изкука птицата, всеки гадае колко години занапред ще живее.
   След обед момите обикалят къщите и пеят песни.
   Не се пипат конци, игли, ножици, куки, за да не харят змиите през годината.
   Някъде момите вярват, че ако откъснат клончето, на което е кацнала птица и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов.
    Обичаите на Благовец са във връзка с другите мартенски празници (баба Марта и Младенци) и в известен смисъл дублират тяхното значение на осъзнат преход към пролет и нов аграрен цикъл. Те имат предимно защитен и очистителен характер. Гаданията също подсказват преходното, гранично време, когато може да се научи нещо от истината за битието.
25 МАРТ — БЛАГОВЕЩЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА И ПРИСНОДЕВА МАРИЯ

икона Благовещение ,17 век, о.Патмос
Благовещение
Икона от ХVІІ в.
о-в Патмос" Ангел Господен бе изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария.
И като дойде ангелът й рече: Здравей, благодатна! Господ е с тебе, благословена си ти между жените."
Лука 1: 26-28

   В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. По-подробно от другите евангелисти св. Лука благовества, като описва събитията, предшествали рождението на Иисуса Христа.
   В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на св. Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тая преблагословена Дева била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф, който произлизал, както и тя, от рода на цар Давид.
   Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение! И ето, ти ще заченеш в утробата си и ще родиш Син, Когото ще наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов до века, а царството Му не ще има край." Пресветата Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" — Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий." След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син. "Ето Господната слугиня; — казала Мария, — нека ми бъде според както си казал!" Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.
   Пресветата Дева била дъщеря на благочестивите старци Йоаким и Анна, които още от рождението й я били посветили Богу. Когато станала на три години, те я завели в храма. Скоро след това те умрели. А пресветата Дева Мария, като останала под напътствието на свещенослужителите, постоянно се намирала в храма, молела се и чела Свещеното Писание. Преданието говори, че когато светата Дева навършила годините, в които според юдейския обичай девойките встъпвали в брак, първосвещеникът й обявил, че не може повече да остава в храма и трябва да си избере съпруг. Мария решително не искала, защото била посветена от родителите си, а и сама се посветила Богу. Но в Юдея нямало обичай някой доброволно да избира безбрачен живот за служене Богу и за да не се наруши общоприетия обичай, свещениците сгодили Мария за един благочестив възрастен мъж, на име Йосиф, далечен неин родственик, който трябвало да я пази. Пресветата Дева Мария, като минала в дома на праведния Йосиф, водела скромен живот; занимавала се с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. Кротка и мълчалива, за Мария най-голяма радост било четенето на свещените книги. Затова на иконата Благовещение пред нея се изобразява разтворена книга.
В този ден св. Църква възпява: "Днес е началото на нашето спасение и разкриването на вечната тайна: Син Божий става Син на Дева и Гавриил благодат благовествува. Затова нека и ние с него да пеем на Богородица: "Радвай се, Благодатна. Господ е с Тебе"

|| начало | земя | небе | звезди | време | човек | ключ | слово | архив ||
e-mail: margaritta@abv.bg
© списание «маргарита», 2001-2002