е-списание >Маргарита< За жените и не само за тях
Щедростта на земята: за цветята и скъпоценните камъни За вярата, за вечните и святи неща Астрологията  - митична и реална. Хороскоп за м. юни Народен календар. 6 май - Гергьовден. Житие на св. Георгий Победоносец Здраве. Как да избираме име на детето ни? Произход и значение на българските имена. Символите. Кръстът - видове и приложения. Дж. Халил Джубран - Пророкът; М. Везнева - Откровение за името.
2001, брой 1
Бабиното мушкато или модерната пеларгония
  Струва ли си да отделим малко време за едно обикновено цвете?
  Все още не е късно, за да си подарим радост и настроение. Идва горещото лято и тогава наистина ще оценим това добре познато цвете.
  Скъпоценните камъни са едни от най-красивите предмети, които заобикалят човека. За тях се разказват предания и легенди, приписват им лечебни свойства, носят ги като амулети и талисмани.
Изберете своя скъпоценен камък
АСТРОЛОГИЯТА —
МИТИЧНА И РЕАЛНА
  Накратко за историята на всеки зодиакален знак накратко историята на всеки зодиакален знак
ХОРОСКОПИ

Месечен хороскоп
Седмична астрологична
прогноза

хороскопи
Тайната на младостта:
Една рецепта от Тибет 
 
    В следващия брой:
   К
акво отличава родените в понеделник от родените в петък?
   Какво се крие зад щрих-кода върху етикетите?
   Украшенията и талисманите на 2001 година.
   Цветът, който избираме, разказва за нас.
    Хороскопа за м. юни сигурно вече сте прочели?!
   Откъси от "Петата планина". Една будистка притча.
   Защо наричаме някои светии великомъченици, а други - преподобни?
   Народен календар за м. юни.

   Първата част от азбучника на българските лични имена!!!
    И....още... Новият брой
    За мнозина Казанската Света Богородица е само един от най-красивите и трудни за изпълнение гоблени от каталога на Вилер.
   А всъщност това е една от най-почитаните чудотворни икони на Божията майка в Русия, намерена от 
малката Матрьона в град Казан през 1579 г., по време на царстването на Иван Грозни. Много пъти иконата е проявявала чудотворната си сила, спасявайки Русия по време на войни. 
   Какво е накарало дори Сталин, този войнстващ безбожник да промени отношението си и в критичен за Русия момент да се срещне в Кремъл с висши свещенослужители? И това е също част от необикновената съдба на тази икона.
Народен календар / Жития / Иконография 
6 май - ГЕРГЬОВДЕН 
21 май - Св. равноапостолни КОНСТАНТИН и ЕЛЕНА 
     Какво име да дадем на детето си?
  Какво е най-важно, когато избираме името му? Да звучи красиво? В памет на близък приятел? Да се поднови името на баба, дядо? Има ли мода в имената? Какво искаме от едно име?
  Накратко за произхода и значението на българските лични имена. 
ОТКРОВЕНИЕ ЗА ИМЕТО
откъс от книгата на Мариана Везнева —
"По спиралата на еволюцията" 
           Какво знаем за символите?
Един от най-старите символи е кръстът. Наричат го знак на знаците. Двете кръстосани линии на кръста още от предисторическо време са били религиозен символ, предпазващ знак в почти всички световни култури. Северната страна на кръста се приема, че символизира северния вятър — най-мощният, всепобеждаващият, но и главата, интелекта. Южната страна означава южния вятър — огън и чувство, но и топене  и изгаряне. Източната страна представя източния вятър, сърцето - изворът на любовта и живота. Западният  край символизира мекия западен вятър, идващ от страната на духовете, диханието на смъртта. 
   Преди всичко обаче — това е символ на Христос, Неговото разпятие и слава, и по този начин —  символ на християнската вяра и Църквата. Именно като такъв символ кръстът е получил най-голямо разпространение — в най-различни познати и непознати форми, с различен произход и приложение.
Няколко думи за начало
  Любознателността е присъща на човека и има нужда да бъде подхранвана със знания.
  Имам желание да споделя малка част от интересни и любопитни за мен неща с всички, които се опитват също като мен да подредят факти, опит и познание в една хармонична картина, допълвайки липсващите места чрез интуиция, мисъл, образ, спомен.
   Всеки раздел има заглавие, което в определен смисъл е условно, защото нищо не може да съществува отделно от другото.
   Ще се радвам, ако тук откриете за себе си любопитно и интересно четиво.
Очаквайте Азбучник на българските имена
Джубран Халил Джубран
ПРОРОКЪТ
  "Изразходвах тридесет и седем години от живота си, за да създам тази книга. Тя е била в мен винаги. Но не можех да я пришпорвам. Не беше по силите ми да я напиша по-рано. Цялото ми същество е в "Пророкът" и всичко, което съм правил преди това, не е било нищо повече от чиракуване." 
ЛЮБОПИТНО
  Смята се, че най-големият рекламен логотип е бил електрифицираният символ на "Ситроен " на Айфеловата кула в Париж. Той се виждал на разстояние от 38 км. Височината на последната буква N, например, била 20,8 м. Тази гигантска реклама висяла на кулата цели 11 години - от 1925 до 1936 година.
брой 1, 2001