е-списание >Маргарита< За жените и не само за тях
Щедростта на земята: за цветята и скъпоценните камъни За вярата, за вечните и святи неща Астрологията  - митична и реална. Хороскопи. Народен календар Познай себе си. Имена. Здраве. Личности. Символи и знаци. Нещо за четене
2001, брой 5   
Розата
  В новата царица - бялата девствена роза с нейните остри шипове за охрана се влюбил славеят и се опитал да я притисне до гърдите си. Но острите шипове веднага се забили в сърцето му и алена кръв бликнала от сърцето на нещастния влюбен. Ето защо, казва персийското предание, и досега много от външните листенца на розата съхраняват розов оттенък. Розата
Азбучник на бълг. лични имена
Българските лични имена От А до Я
кратки обяснения за произхода и значението на най-популярните от тях. Азбучник на имената
Хороскоп
Седмичен хороскоп Седмичен хороскоп
МЕСЕЧЕН хороскоп Месечен хороскоп
Детските рисунки
  На три години детето започва да рисува човечета...Детските рисунки
 
          Всички статии
БРОЙ: [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]
 
   ПРАВОСЛАВНИЯТ ХРАМ
   В него се извършва духовното раждане и преображение, в него се приема причастие и се получава благословение за щастлив семеен живот, в него изпращат поелите към вечността. В храма се чувства особената Божия благодат. След молитва в храма вярващият човек излиза пречистен, утешен и подкрепен духовно. Православният храм
Народен календар
  1 октомври - Покров на Пресвета Богородица
14 октомври - Св. Параскева - Петковден
26 октомври - Св. вмчк Димитър Солунски, Димитровден
 
Джубран Халил Джубран
Градината на пророк
а
Градината на пророка (откъс)
Христо Фотев - На майка ми На майка ми - стихове
Една китайска притча
  Живял някога един китаец. В детството му предсказали, че на 36 години ще стане много богат. Страшно богат! Родителите му се зарадвали и разказали на всички. Цялото село се радвало, че при тях ще живее такъв богат човек. А по произход този човек бил от род на градинари. Той, разбира се, изобщо не започнал да учи занаята на семейството. Защо му трябвало? И без друго щял да бъде богат. Живял той, живял. Родителите му го хранили. След това родителите му умряли. Пари нямал. Продал той къщата, градината. Отишъл да живее в някаква барака на края на селото. Селяните го хранели, все пак нали щял да стане някой ден богат!
   Минало време. Навършил той 36 години, а богатството му нито се вижда, нито се чува нещо за него. Съседите започнали да мърморят, не искали да го хранят повече. Помъкнал се той към гората да търси ягоди. Никакви ягоди не намерил. Тръгнал обратно и като се връщал към селото паднал в яма. Откъде дошла тази яма, така и не разбрал. Преди това там нямало никаква яма. За да се измъкне, трябвало само да изрови няколко стъпала, ама го мързяло. Седял, седял, докато случайно минали селяни и го измъкнали. Прибрал се в бараката си, легнал и умрял.
   Попаднал китаеца на небето и веднага - към боговете с претенциите си. Как така? Нали му било обещано?! Било ли е?- Да. А къде са парите? Всички, разбира се, се засуетили, разбързали. Разтворили книгите на съдбата. Действително, всичко било точно: написано било - богатство на 36 години. Започнали да изясняват нещата: кой, защо, кога. Извикали дявола, който пазел златото. "Ами, да. Богатството е тука - имаше проблем с получателя. Когато дойде времето да се дава богатството, започнахме да го търсим при градинарите. Търсихме, търсихме, не го открихме. Гледахме и списъка на военното ведомство, на учените, на селяните. Никъде го нямаше. Пратихме отговорниците за неговия район. Те погледнали в къщата на родителите му - нямало го. Там живеели други хора. Обиколили цялата местност, не го открили. После случайно го открили в гората. Хвърлили му богатството в една яма на пътя. Трябвало само малко да изрови стената. Пак нищо не станало. Накрая го намерили в бараката да лежи, искали да му хвърлят богатството върху главата, но се изплашили, че ще го убият, толкова слаб бил. Пък после той сам умрял."
   Така и не получил китаецът богатството си.
Стани ГРАДИНАР и БОГАТСТВОТО ще идва при теб винаги НАВРЕМЕ.
Психология в афоризми:
ДУША И ЗРЯЛОСТ
  Способността да се понася самотата е критерий за духовна зрелост. Наличието на характер е винаги нещастие.
  Духовно празният човек лошо понася самотата и общува, за да взема.
  Духовно зрелият човек добре понася самотата и общува, за да дава.
  Лошо понася самотата онзи, който е противен на самия себе си. Той отива в обществото и си мисли, че на другите няма да бъде противен. Дълбоко се заблуждава.
  Самотата за човека е като водата за кита, а общуването е като кислород. И ако не можеш да се избавиш от самотата, използвай я както трябва.
  Човек живее според законите на живота, а се подчинява на капризите на характера си.
  Депресията затова е и дадена на човека - за да помисли за себе си. Когато си в депресия - не пий, а помисли за грешките си.
  Опитай се с физически упражнения да продължиш детството на тялото си, а с обучение - детството на душата си.
Доларът
  Масонската символика присъства в много държавни документи на САЩ и върху парите, разбира се. През 1931 г. Федералният резерв на САЩ поставя на гърба на еднодоларовата банкнота пирамидата и всевиждащото око на Луцифер.Доларът
.
Българските имена
 
© списание «маргарита», 2001